L’Associació d’Embotits Tradicionals i Artesanals d’Ontinyent reprendrà l’objectiu de la seua fundació: defensar la qualitat de la botifarra de ceba d’Ontinyent. Així ho ha assenyalat el president de l’associació, José Donat.
D’aquesta manera, les cinc carnisseries associades, que venen fent accions de promoció dels embotits ontinyentins en els últims anys, tenen per objectiu aconseguir la Marca Valenciana de Qualitat per a la botifarra d’Ontinyent que atorga la Generalitat Valenciana, que és el producte estrela dels embotits de la ciutat. Una vegada amb la Marca de Qualitat al seu abast, el proper pas serà assolir la Indicació Geogràfica Protegida, que és un reconeixement similar a una Denominació d’Origen.


L’Associació, integrada per Carnisseria Donat, Carnisseria Amparin, Carnisseria Medina, Carnisseria Sant Antoni i Carnisseria Vicent, treballa per donar a conèixer els embotits d’Ontinyent arreu de tota la Comunitat Valenciana. Durant 2017 han repartit ja un total de 24.000 degustacions en les fires de l’Alcúdia, la fira de juliol de València i la Mostra de Vins i Aliments de València. I ha sigut en la Mostra d’enguany quan han rebut el premi a la Millor degustació per part del públic. “Un premi del qual estem molt orgullosos i més si ha estat la gent la que ha valorat el nostre embotit”, destaca José Donat.
En les seues ganes per seguir creixent veuen necessari el reconeixement a la botifarra de ceba artesanal, per diferenciar-la de les botifarres que s’ofereixen en altres establiments i grans superfícies que utilitzen el nom d’Ontinyent, però que realment estan elaborades amb processos industrials i no tenen la qualitat “que els nostres avis han arribat a aconseguir”, destaquen des de l’associació. L’Associació comptarà per a tal fi amb el suport de l’Ajuntament d’Ontinyent, que ha mostrat ja la seua predisposició a col·laborar, i del Gremi de Carnissers de València, al qual està integrada.
La botifarra de ceba d’Ontinyent està elaborada amb matèries primes de primera qualitat. En la ceba tenen cura de la seua cocció i premsat, per que tinga més sabor. Passa el mateix amb la cansalada, que ha de ser de porcs grans, per a reforçar també el sabor. Les espècies estan acabades de moldre i són de primera qualitat. La sal, el pebre negre, el clavell i l’orenga són els productes que utilitzen per a elaborar aquest producte, cap conservant ni colorant.
Altres projectes que tenen en ment, és la recuperació de la ‘Festa de la botifarra’, que ja van fer anys enrere en La Glorieta d’Ontinyent i que va resultar “tot un èxit”, expliquen. A més, no descarten organitzar un concurs culinari on la botifarra siga l’ingredient principal, que comptara amb la col·laboració de les associacions i entitats locals, i que puguera tindre rellevància a nivell nacional.
L’Associació continuarà treballant per dur endavant estos projectes i d’altres, sempre amb l’objectiu de donar a conèixer el nom d’Ontinyent allà on van.