La DANA del passat mes de setembre i el fort vent de les últimes setmanes han provocat que la Cooperativa d'Ontinyent haja registrat 1.120.000 quilos d'oliva en aquesta campanya, un 27% menys respecte als 1.528.485 quilos que es van recollir en la passada campanya de 2018.
El fort vent, amb ratxes que van aconseguir els 90 km/hora a Ontinyent, va tirar moltes olives al sòl que ja estaven madures i estaven a punt de recollir-se. Això ha obligat, a més, al tancament de la campanya més primerenc. Si l'any passat es va tancar el 3 de gener, enguany es va donar per finalitzada el 27 de desembre.
Malgrat que les xifres s'han ressentit, des de la Cooperativa, el responsable d'almàssera, Vicente Tolsà assenyala que eren números que intuïen, a causa de la meteorologia adversa dels últims mesos, però que malgrat això ha sigut un resultat “millor de l'esperat”.
Respecte a la qualitat de les olives destaquen que serà “un oli molt bo”, encara que estan esperant la resposta dels experts, que estan analitzant les mostres per a determinar els criteris de qualitat i puresa que el defineixen.
Excés d'oferta a Andalusia i aranzels als EUA
El pròxim pas després del tancament de la campanya serà l'envasament, que començarà al febrer, i el posterior etiquetatge. El 80% dels 1.120.000 quilos recollits es destinarà a l'autoconsum, segons detallen des de la Cooperativa. Fet que suposa “un descans”, ja que si es destinara a la venda “perdríem diners”, comenten. I és que l'excés d'oferta marcat per Andalusia i la política aranzelària dels EUA ha fet que “els preus estiguen pels sòls”, expliquen. Per aquest motiu, hi ha agricultors de grans cultius de la zona als quals no els està compensant res aquesta campanya.
L'any vinent s'espera que molt millor que aquest, perquè “ha plogut bastant” i l'aigua és un fertilitzant natural de l'oliva. Així que “si no ve una gelada o una pedra”, les expectatives són molt positives, conclouen.
Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport