El Concurs de Cuina i Serveis de la Carxofa, organitzat conjuntament pel Centre Integrat Públic de Formació Professional de Benicarló (CIPFP) i l'Ajuntament de Benicarló, va celebrar el passat dia 29 la VIII edició amb moltes novetats. Coincidint amb el 20é aniversari del departament d'Hoteleria i Turisme del CIPFP Benicarló, el concurs ha passat del restaurant pedagògic al Magatzem de la Mar, un canvi d'ubicació que ha suposat un important salt qualitatiu, tant en la posada en escena com en el nivell dels participants. Precisament els jurats, presidits pels cuiners Raúl Resino i Juan Vicente Albert, han coincidit en destacar la preparació dels participants com a «molt elevada».
Entre les tres categories (cuina, gintònic i còctel d'autor), es van presentar un total de 18 candidats procedents de 8 centres formatius (València, Castelló, Alcoi, Peñíscola, la Pobla de Farnals i Enguera, a més del CIPFP de Benicarló).
El primer premi en la categoria de cuina va ser per a l'ontinyentí Jesús Tortosa Pla, del CIPFP Batoi d'Alcoi. Segons ell mateix explica, el plat amb qual va guanyar, "compendi de carxofa", està format per una crema de carxofa, una espuma de pernil, ou "poché" a baixa temperatra, carxofa confiatda en oli aromatitzat i chips de carxofa.
Jesús Tortosa va acceptar el repte que els sus professors van propossar per a participar en este concurs. Va començar així el procés de pensar diferents idees, sempre adaptades al concurs. Finalment, va decidir plantejar un plat que poguera a més de concursar incorporar al seu lloc de treball (La Tardor Welcome). L'objectiu era crear un plat d’elaboració i emplatat senzills i ràpid però sorprenent pel seu sabor.
El guanyador destaca que la carxofa és un ingredient "molt versátil però que de vegades passa desapercebut". El seu plat va passar la selecció per poder participar i acudir a preparar-lo el dia 28 de gener a la localitat castellonenca. El fet d'haver passat el tall ja va ser una gran alegria, explica, una alegria que encara va ser més gran en saber el resultat, donat que Benicarló té una carxofa amb segell de qualitat. Superats els nervis, Jesús Tortosa va explicar el plat al jurat primer i després al públic. Un hora després, va arribar el veredicte amb un gran resultat per a l'ontinyentí, que es va imposar als altres 7 participants de la seua categoria.
El premi és una gran motivació per a seguir estudiant el grau superior de Direcció de cuina. Des de menut l'ontinyentí va sentir que la seua vocació era la cuina, per això va cursar el gran mitjà de cuina i ara està ampliant la seua formació amb el superior.