El Museu del Tèxtil d’Ontinyent ha acollit aquest dimecres 21 de maig la primera de les dos sessions del projecte La caixa dels records. Memòries d’una vida, una iniciativa de la Diputació de València impulsada a través de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, que busca millorar l’estat d’ànim i estimular emocionalment persones amb Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. A Ontinyent, el projecte s’ha articulat amb la participació de l’associació local AFAO, de familiars i persones afectades per Alzheimer, i comptarà amb una segona sessió prevista per al dimecres 4 de juny.
L’activitat ha estat visitada pel regidor delegat de Política per a les Persones, Juan Pablo Úbeda, i el regidor de Cultura, Àlex Borrell, que valoraven molt positivament l’arribada del projecte a Ontinyent i tenien paraules d’agraïment per a la Diputació de València i per a AFAO. En paraules de Juan Pablo Úbeda, “volem agrair a la Diputació de València, i especialment a l’ETNO, que hagen pensat en la nostra ciutat per desenvolupar una activitat com aquesta, que combina cultura, memòria i benestar emocional. La participació d’entitats com AFAO és fonamental per seguir fent d’Ontinyent una ciutat inclusiva i sensible amb les necessitats de les persones majors i de les famílies afectades per malalties com l’Alzheimer”.
La caixa dels records. Memòries d’una vida és un programa que s’emmarca en el conveni entre la Diputació de València i la Federació de Familiars de Malalts d'Alzheimer (FEVAFA), i que s’està desplegant en col·laboració entre les àrees de Cultura i de Benestar Social de la corporació provincial. El projecte utilitza tècniques de reminiscència grupal per afavorir l’evocació de records personals a partir de la manipulació i visualització d’objectes quotidians antics, com ara un molinet de café, una cassola, un cànter o una botella de colònia clàssica.
A través d’aquests objectes, que formen part de la col·lecció del Museu Valencià d’Etnologia, es treballa per activar emocions positives, millorar l’estat d’ànim, reafirmar la identitat de les persones participants i estimular les seues capacitats cognitives. L’activitat, dissenyada per Rita Redondo i l’equip de didàctica de l’ETNO, es desenvolupa en grups reduïts de vuit a deu persones i té una duració aproximada de 60 minuts.
La jornada d’aquest dimecres ha suposat el primer contacte del grup amb la dinàmica de treball, basada en la presentació dels participants, la manipulació dels objectes, la compartició de records i emocions, i la connexió amb temes relacionats amb les vivències dels assistents. Posteriorment, el projecte contempla una fase d’avaluació de l’impacte emocional i cognitiu, així com l’organització d’una segona sessió de seguiment.