Les dades de l'atur del mes de març serveixen per a poder analitzar l'evolució de la desocupació en un any complet de pandèmia. Així, l'any passat, març ja es va veure greument afectat per l'esclat de la crisi, la qual cosa va suposar passar dels 2.703 aturats de febrer als 2.990 del mes de març de 2020. Un any després, les xifres es mantenen en valors semblants als del primer mes de pandèmia, ja que març de 2021 ha tancat amb 3.081 demandants d'ocupació, la qual cosa suposa 92 més que just fa un any.
A pesar que l'evolució interanual mostra eixe augment de 92 nous demandants, el comportament de l'atur l'últim mes respecte a febrer deixa un lleuger descens, ja que dels 3.101 demandants de febrer d'enguany s'ha passat als 3.082, la qual cosa suposa que 19 persones han deixat les llistes de la desocupació l'últim mes.
Per sectors i comparat amb el mes anterior, març de 2021 va ser positiu per a la construcció (-14) i per al sector serveis (-21), mentre que agricultura (+8), indústria (+10) van augmentar la llista de demandants d'ocupació.
Si es compara el comportament dels sectors durant l'últim any, la desocupació ha augmentat en l'agricultura (que ha passat de 93 demandants a 143), i en el sector sense activitat econòmica anterior (de 218 a 306), mentre que la construcció (de 182 a 160 demandants d'ocupació) i la indústria (de 773 a 726) han sigut els únics sectors que en els últims dotze mesos han aconseguit crear un poc d'ocupació. El sector serveis, que és un dels més afectats per la crisi derivada de la pandèmia, tenia fa just un any 1.724 demandants d'ocupació, que han passat a 1.747 en març de 2021.
Per part seua, a la Vall d'Albaida l'atur registrat en març de 2021 és de 6217 aturats, és a dir, hi ha 33 aturats menys que en el mes anterior i 128 més que en el 2020, la qual cosa equival a un descens mensual de 0’53% i un increment anual de 2’10%.
El descens de l'atur es deu, entre altres coses, a les menors restriccions que hi ha hagut en març respecte a febrer junt el pont de Falles i l'efecte de l'inici de la Setmana Santa, a més de ser un mes tradicionalment favorable per a l'ocupació, apunten des d'UGT.
Raül Roselló, secretari intercomarcal d'UGT-PV, considera que “les mesures restrictives han de continuar fins a aconseguir la immunitat col·lectiva per al que és necessari accelerar la vacunació. Evitar una quarta ona de contagis, que induïsca a noves paralitzacions de l'activitat i sotmeta a més tensió a l'economia, és clau si es pretén que la temporada d'estiu siga un èxit, essencial per a l'economia”.
Per a això, Roselló considera “imprescindible acompanyar en aquestes dificultats a les llars i a les empreses que estan en pitjors situacions, reforçant i ampliant les ajudes existents i no deixant a ningú arrere. Els ERTO han de seguir mentre siga necessari, mantenint les rendes de les persones que no han pogut tornar a recuperar l'activitat en el seu lloc de treball”.