La Casa del Delme, a Ontinyent, ha rebut més de 2.000 visites des de la seua obertura el passat 9 de maig, convertint-se en tan sols dos mesos en un dels espais públics més dinàmics del municipi. Així ho ha anunciat hui la regidora coordinadora del centre intergeneracional, Sayo Gandia, en una roda de premsa celebrada a la pròpia Casa del Delme, on ha fet balanç del funcionament de l’espai des del seu inici. 

“Estem molt satisfets per poder complir amb els objectius que ens havíem marcat: convertir la Casa del Delme en un centre obert, viu i utilitzat per persones de totes les edats”, ha destacat Gandia. Segons ha explicat, la mitjana diària de participació és d’unes 50 persones, i l’espai ha estat escenari de tot tipus d’activitats, tant educatives com culturals, lúdiques, socials o formatives.

El caràcter intergeneracional de la Casa del Delme s’ha evidenciat en la gran diversitat de propostes i en el perfil heterogeni de les persones participants. En aquest temps, s’hi han celebrat jornades educatives amb centres escolars, formacions per al professorat, activitats del programa de Majors Actius, sessions lúdiques familiars, audicions musicals o espais de reunió per a entitats i col·lectius. Una de les iniciatives més rellevants ha estat la celebració d’unes jornades de la UNED retransmeses en streaming, que van atreure persones de tot l’àmbit estatal i van donar projecció nacional al centre.

També s’ha fet ús intensiu dels espais interiors, especialment les sales superiors, per part de joves estudiants, opositors o persones que preparaven treballs en grup. “Des del primer dia hem treballat per dinamitzar la casa, facilitar el seu ús i fer entendre a la ciutadania tot el que es pot fer ací. I ho hem aconseguit”, ha afirmat la regidora. “Ara mateix ja hi ha un públic habitual, sobretot a les vesprades, que ve a jugar, estudiar, reunir-se o simplement a passar l’estona en un entorn còmode i fresc”.

Gandia ha volgut destacar també que la Casa del Delme s’ha consolidat com a “refugi climàtic” en estes dates estivals, “ja que tenim aire condicionat durant tot el dia, entrada lliure i serveis com màquines de cafè o refrescos. Hi ha persones que venen a llegir, fer-se un cafè amb amigues, descansar o passar una estona tranquil·la. S’ha convertit en un lloc de trobada i benestar”, ha dit.

Pel que fa a les pròximes setmanes, la regidora ha presentat la programació oficial d’activitats per al mes de juliol, amb tres propostes gratuïtes que combinen cultura, oci i gastronomia. El dijous 17 de juliol s’impartirà una classe intensiva de “Lindy Hop” dirigida a públic principiant i oberta a qualsevol persona que vulga iniciar-se en aquest ball d’origen nord-americà vinculat al jazz i el swing. La sessió estarà conduïda per un professor especialitzat i es realitzarà de 19:00 a 21:00 hores a la mateixa Casa del Delme.

El divendres 18 de juliol serà el torn de la “vesprada gastrolúdica”, una cita organitzada amb la col·laboració de l’associació local “Freaky Piso” i l’empresa especialitzada “Homoludicus València”, en què es podrà gaudir d’una mostra de jocs de taula de tota mena, com ara estratègia, cooperatius, de rol, Warhammer, entre altres. A partir de les 19:00 hores s’obriran les taules de joc i, com a incentiu especial, les 60 primeres persones inscrites estaran convidades a pizza i beguda.

Per tancar el mes, el divendres 25 de juliol tindrà lloc la “Cata d’Estiu”, una degustació de cerveses artesanals combinada amb tapes elaborades amb diferents varietats de tomaca local, en col·laboració amb productores i productors del municipi. Aquesta activitat gastronòmica es completarà amb una sessió musical 100% analògica a càrrec d’Hèctor Sanchis, que oferirà una sessió amb vinils de música dels anys 50 fins a l’actualitat, a partir de les 20:00 hores.