“Els canvis aprovats a la LOTUP al ple de Les Corts són una segona oportunitat per a les casetes en sòl no urbanitzable”. Així ho manifestava hui en roda de premsa la 1ª tinent d’alcalde d’Ontinyent, Rebeca Torró, qui compareixia acompanyada del regidor de Territori, Jaime Peris, per donar detalls de l’impacte que tindran per a Ontinyent els canvis a la llei, que culminen anys de treball del Govern ontinyentí per fer possible una solució legal a les diferents casuístiques del disseminat del terme.
Torró, qui ha estat treballant el tema des de fa més d’una dècada, tant com a regidora de l’oposició, com a regidora de Territori, Directora General a la Conselleria d’Habitatge i 1ª tinent d’alcalde, incidia en què “açò ha estat possible gràcies al canvi a la Generalitat, perquè sempre havíem dit que no havien solucions màgiques, sinó legislatives. És una noticia que hem estat esperant durant anys, i que ha estat possible gràcies a la bona voluntat del Govern del Botànic per atendre un problema que el PP no va voler resoldre quan tenia majoria absoluta a les institucions i que lamentem que continuen sense recolzar, com tampoc ha fet Ciudadanos”, manifestava.
Jaime Peris incidia en què amb els canvis aprovats pel Govern Valencià “per fi tenim ferramentes jurídiques per oferir a tots els qui vullguen regularitzar la seua caseta al terme”. En aquest sentit, el regidor recordava que de les al voltant de 4.000 casetes del disseminat, unes 2.500 tenen cabuda als 30 sectors de sol urbanitzable que es contemplen al Pla General d’Ordenació urbana, i que han tingut al seu abast “l’Oficina del Disseminat” per atendre el desenvolupament de solucions urbanístiques. Pel que fa al sòl no urbanitzable, des de l’Ajuntament es va enviar a la Conselleria un llistat d’un Pla Especial de 16 nuclis de minimització d’impacte territorial, que afecten a unes 800 vivendes i que s’estan tramitant des de fa al voltant de 3 anys a la Conselleria. 
La resta d’habitatges que no han entrat en cap d’estes casuístiques no tenien al seu abast cap mecanisme per obtenir cobertura legal, “una situació que canvia amb les modificacions que es van aprovar ahir: l’article 211.bis de la LOTUP ara obri la possibilitat a que l’ordre de minimització d’immpacte es faça de forma individual, podent acollir-se totes les vivendes diseminades, independentment de si tenen o no un expedient obert, sempre que hagen estat finalitzades abans de 2015”, explicava el regidor.
“Són vivendes els propietaris de les quals van a poder mostrar que existeixen, acreditant unes mínimes condicions d’urbanització que l’Ajuntament haurà d’aprovar al Ple, i amb un detall molt important, que és que les persones que demanen regularitzar la seua caseta podran veure suspeses durant 3 anys els procediments sancionadors que tinguen, el que en la pràctica és una segona oportunitat per regularitzar-les”, assenyalava.
Jaime Peris tenia especials paraules de reconeixement “per a la gran tasca que ha dut a terme durant anys Rebeca Torró, tant a l’Ajuntament com a la Conselleria”, així com al regidor d’Hisenda Joan Sanchis i als tècnics municipals pel seu treball per presentar les al·legacions a la llei que s’ha aprovat ara. L’edil avançava que ara es demanaran els preceptius informes tècnics que permeten desenvolupar tot allò que la llei preveu “i que faran possible que pugam donar seguretat jurídica a les persones, que es d’allò que es tracta”, concloïa.