L'últim dia de 2024 ha deixat una trista notícia a Ontinyent: la defunció del cuiner Rafael Calabuig, qui va ser un referent del sector de l'hostaleria de la ciutat, amb el seu restaurant, El Tinell de Calabuig, al carrer Major. Precisament, la setmana passada, emetia un comunicat en el qual anunciava el tancament del restaurant El Tinell de Calabuig a partir del 6 de gener. Rafael Calabuig sempre va ser un fidel defensor de les receptes i ingredients tradicionals.
El vetlatori serà a partir de les 12:00 de hui al tanatori, mentre que la missa-funeral serà demà, dia 1, a les 11:30 hores, a la capella del tanatori.

Rafael Calabuig sempre va ser un fidel defensor de les receptes i ingredients tradicionals. En una entrevista a LOCLAR a l'abril de 2016, Rafael Calabuig recordava els seus inicis en el món de la cuina, ja que els seus pares regentaven El Rincón de Pepe, del qual va prendre les regnes quan els seus progenitors es van jubilar. No obstant això, la seua esposa i ell van decidir l'any 2000 crear una marca pròpia i obrir el seu propi restaurant i per a això van triar el centre de la ciutat, el carrer Major.
Rafael Calabuig definia la seua cuina com una cuina "d'arrels, de sentiments, de proximitat, de poble, dins d'un concepte mediterrani". Eixe amor i passió pel seu treball i per la cuina el portava a fins i tot elaborar el seu propi pa, conserves o embotits. Format a les escoles Lenôtre i Ferrandi de París, reconeixia que el seu pas per la capital francesa li va ensenyar "el rigor del cuiner". En esta entrevista, Rafael Calabuig advertia de la importància de preservar el patrimoni gastronòmic per a evitar que es perda i per això, animava a les institucions a brindar el seu suport per a promocionar i preservar la gastronomia ontinyentina, mitjançant audiovisuals, recopilació de receptes i transmissió d'estos coneixements a les escoles.
La seua implicació social també li va portar a ser professor del taller de cuina del Centre de menors de El Rogle.