- Quants tipus de test existeixen per a detectar coronavirus?
- Des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut molta controvèrsia respecte a les proves de determinació de la malaltia, i s'han fet virals paraules com PCR, serologia... Són tres tècniques les que s'estan fent: antígens, anticossos i PCR. S'està confonent molt a la gent entre PCR i test d'antígens, ja que el mètode d'extracció del virus és el mateix: per via nassal o faríngia. No obstant això, el temps de determinació del resultat varia molt. En un test d'antigen pot tardar de 15 minuts a 2 hores, mentre que una PCR pot tardar entre 5 hores i un dia.
- Què suposa esta confusió en la pràctica?
- La gent que ve al laboratori al final vol que, apliques la tècnica que apliques, li digues si té o no coronavirus. El que no es pot és enganyar a la gent. Els laboratoris que portem molts anys creguem que hem d'explicar bé al pacient quina tècnica li farem. I si fem la tècnica de PCR, ha de ser PCR autèntica. La confusió redunda en la professionalitat i en els preus.
- Quines són les diferències entre antígens, anticossos o PCR?
- En el test d'antígens la mostra s'extrau via nassal o faríngia, i es detecta la part de proteïna que està envoltant al virus. Esta tècnica és efectiva durant els 3 primers dies d'infecció. En la tècnica d'anticossos (test serològic), amb una mostra de sang extreta a partir del quart dia d'infecció fins al dècim, es determinen les immunoglobulines, és a dir, les primeres defenses contra el virus, que poden ser: IgG i IgM. Este test indica si el pacient ha passat o no la malaltia, o si està en una fase tardana. Tant els test d'antígens com d'anticossos tenen la seua reacció entre 15 minuts i 2 hores. Són mètodes de cribat en hospitals i centres de salut, ja que el seu diagnòstic és més ràpid. La seua sensibilitat (efectivitat) està entre el 96-98%.
La PCR, la més coneguda tal vegada per ser nomenada tantes vegades en els mitjans de comunicació, detecta l'ARN del virus i té un 98% de sensibilitat. Cal no confondre-la amb la d'antígens, ja que el mètode d'extracció de la mostra és pràcticament el mateixa. La PCR només pot fer-se en laboratoris molt especialitzats, ja que es necessiten uns aparells d'alta qualitat: els termocicladores, que dupliquen el virus, per la qual cosa les condicions de seguretat han de ser molt majors.
- Són fiables els resultats d'estes proves?
- Totes són fiables, però la qüestió és la sensibilitat. Com major sensibilitat amb el SARS-COV-2, els resultats més precisos seran. Dependrà molt de la qualitat. Al principi de la pandèmia, els kits venien d'altres països, i la qualitat i la seua sensibilitat oscil·lava entre el 30 i el 50%, per la qual cosa molts positius no es van detectar... Al nostre laboratori comprem reactius de qualitat, i tenim la seguretat que, com a mínim, tenim el 95-96% de sensibilitat. Sempre pot escapar-se alguna cosa en proves d'antígens i anticossos, i tenir fals positiu o fals negatiu, i per a això tenim la PCR, que ens dóna la seguretat. La PCR resol tota possibilitat de confusió.
- Quins són els preus?
- Amb reactius de primera qualitat, l'anàlisi pot estar des dels 50€ als 165€ d'una PCR, que és el tipus de test més car al ser una tècnica molt costosa. Si et venen una PCR per menys, has de dubtar de si és o no una verdadera PCR.
- Quantes proves han realitzat en el seu laboratori des de l'inici de la pandèmia?
- Superarem els 1.500 test, des del mes d'abril, tenint en compte que en els mesos de juny, juliol i agost s'han fet menys proves perquè la gent se’n va anar de vacances, i molts es creien que no els anava a afectar. El que ha ocorregut és que després de tornar, la gràfica s'ha disparat. Des de setembre s'han multiplicat, tant el nombre de proves com els casos positius.
- Quantes proves s'estan realitzant ara al dia? I quin percentatge de positius hi ha?
- Estem realitzant entre unes 20 ó 40 proves diàries, i parlem d'un 2% de positius. No sembla molt, però el motiu és que, quan una persona es troba malament va directament a l'hospital. Ací són més que res casos per descartar, amb primers símptomes, i moltes empreses que volen portar un sistema de control amb els seus empleats. 
- Per què en el cas de la Sanitat pública es tarda tant en saber-se els resultats?
- Encara que el màxim que es tarda és un dia, en el cas de la PCR, els centres sanitaris públics estan saturats. Encara que la tecnologia està avançant a passes agegantades en això, es pot tardar uns dos dies a comunicar els resultats.
- Amb l'arribada de l'hivern i la grip, quin és l'escenari que es preveu?
- Es crearà encara més confusió. La simptomatologia és molt semblant a la del coronavirus. En una o dps setmanes tindrem en este laboratori una tècnica que diferenciarà si l'afectat ho està d'un refredat o grip, o d'un coronavirus, de fabricació europea. No farà falta una segona prova i aportarà seguretat. El metge podrà diferenciar perfectament i donar el tractament corresponent.
- Què passa amb els asimptomàtics?
- Són el problema més gran, ja que es troben perfectament però són portadors. No sabem per què no els afecta la malaltia. Això ho sabrem d'ací a uns mesos o uns anys, quan s'estudie més la malaltia. En este moment, sabem el que sabem.
- Què és el millor per a acabar amb la pandèmia: un tractament o la vacuna?
- Tractaments eficaços, fins al moment, s'ha parlat d’alguns, però no han donat els resultats que es creia... Hi ha una guerra política també sobre estos productes. El millor de tot és la prevenció i per a acabar amb la pandèmia: la vacuna. Els passos que s'estan fent són de gegant, la quantitat de diners que s'està invertint és grandíssima. Alguns assajos estan ja en fase 3, en menys temps del que deuria, perquè estes tècniques estan entre 10 i 12 anys, i estem parlant que en un any estem ja en fase 3... No obstant això, quan es tinga, caldria mirar tots els estudis que s'han fet, els efectes adversos, secundaris, interaccions amb algun tipus de tractament... Caldria estudiar cas per cas si posar la vacuna o no. Serà difícil.