Entre 500 i 1.000 persones de Catarroja, entre altres, afectades per la DANA, han vist com des de l'1 de novembre, cada dia, un grup d'ontinyentins els porta racions de menjar acabat de cuinar.
Ontidana, com es fan conéixer, va començar per l'interés d'un grup de persones en ajudar als afectats. Van començar preparant 1.000 entrepans el dia 1 de novembre, a casa, amb pa que els va regalar el Forn l’Ermiteta. Distribucions JM va aportar el pernil i el formatge a molt bon preu. L'endemà es van atrevir amb 900 racions de paella que van fer a casa i en les quals va col·laborar el restaurant el Pilar amb una bona quantitat.
Després van escalar i van demanar la col·laboració d'alguns restaurants d'Ontinyent, que es van prestar a preparar racions de paella, arròs al forn, etc..., que immediatament després de ser cuinades són portades diàriament per voluntaris amb una furgoneta.
El seu lema és “menjar de qualitat, recollida i entregada en mà, a les persones que ho necessiten, amb afecte”, expliquen els promotors de la iniciativa.
El repartiment d'estos dies ha sigut realitzat per un equip de joves d'Ontinyent i els seus amics d'Alcoi, Banyeres de Mariola i d'altres llocs…, amb moltíssima il·lusió i dificultat. Es van jugar el tipus per a repartir-los en mà en la zona afectada. Van repartir menjar, llepolies per als xiquets i van fer una labor humanitària que va molt més allà que la pura alimentació. L'afecte també alimenta…
Encara que els primers dies el repartiment per Paiporta i Catarroja va ser duríssim perquè no podien accedir a les zones afectades i caminaven més de 20 km diaris, per damunt dels cotxes, arbres i en escenari de guerra, a poc a poc van anar trobant fórmules per a ajudar els repartidors a fer un poc més fàcil la seua tasca. Des del divendres ajudaran un tot-terreny i alguna moto, per a alleujar el repartiment i guanyar eficàcia.
Els promotors d'esta iniciativa expliquen que la xifra de racions va augmentant cada dia. A més, l'acollida ha sigut tal que també estan rebent matèries primeres perquè els restaurants les puguen emprar i així manera, no sobrecarregar tant els seus recursos. De fet, ara que la logística del repartiment està consolidada, expliquen que tots aquells restaurants d'Ontinyent que vullguen unir-se a esta iniciativa ho poden fer, així com aquelles persones o empreses que puguen aportar matèries primeres (poden posar-se en contacte amb este periòdic, que traslladaria el seu oferiment als promotors de la iniciativa).
Dijous, van entregar 767 racions i la cosa va in crescedo, elaborades pels restaurants Alameda, Cases de Borras, La Cuina, Molí del Pas, Mesón del Rey, Blanc i Negre, Tremendo, Monterrey, El Taulell, Casa Seguí, Nou Tíbot i Cuina per endur. Altres empreses com Grutinet, Carnes Covalén, Miguel Albert Porta, Jouma, Rull Intersport i Visdeltex, estan també aportant la seua ajuda.