Ontinyent reprenia aquest dijous les activitats de la seua IX Setmana Pedagògica amb el III Congrés de Ciència Jove i la V Cursa Universitària. El Centre Cultural Caixa Ontinyent era l’escenari del III Congrés de Ciència Jove, organitzat pels departaments de Biologia dels tres instituts públics d’Ontinyent (IES l’Estació, IES Pou Clar i IES Jaume I) amb l’objectiu de promoure la divulgació científica entre l’estudiantat i donar visibilitat al treball que es realitza en les aules.
Al llarg de tot el matí, alumnat dels tres centres ha presentat els projectes i activitats que han dut a terme durant el curs. Els i les estudiants han explicat els seus experiments, investigacions i conclusions a companys d’altres centres educatius, a professorat i al públic assistent. Aquesta metodologia permet als i les joves adquirir competències comunicatives i de divulgació científica, al mateix temps que reforcen els coneixements adquirits.
El regidor d’Educació, Ferran Gandia, ha volgut posar en valor aquesta iniciativa destacant “la unió dels tres centres públics de secundària” i assenyalant que “units són molt forts, de fet ho demostren perquè impliquen molt d'estudiantat”. Gandia ha afegit que “són els propis estudiants els que han d'explicar els processos i els projectes que han anat fent durant el curs als altres alumnes i a qui vulga escoltar”.
A banda de l’exposició de projectes, el congrés ha comptat amb un programa de ponències científiques impartides per antics alumnes ontinyentins dels instituts organitzadors, que actualment desenvolupen la seua carrera professional en institucions d’investigació de prestigi. Aquesta connexió entre el passat educatiu dels ponents i el seu èxit actual ha servit per a inspirar l’alumnat assistent, mostrant-los el camí que poden seguir en el futur.
Les conferències han sigut "Intel·ligència artificial en salut: com l'aprenentatge automàtic està transformant la medicina", a càrrec del dr. Pablo Ferri Borredá, investigador senior del Biomedical Data Science Laboratory en la Universitat Politècnica de València i antic alumne de l'IES L'Estació; "Desxifrant el càncer: la connexió entre imatges biomèdiques i l'òmica tumoral", a càrreec de Víctor Montosa Micó, doctorand en la UPV i antic alumne de l'IES Jaume I; i "Innovació en reproducció humana: el paper de la biotecnologia i la medicina regenerativa", a càrrec del dr. Emilio Francés Herrero, investigador postsoctoral en biotecnologia reproductiva i antic alumne de l'IES Pou Clar.
En paraules del regidor d’Educació, la participació d’aquests joves científics evidencia “que exportem des d'ací talent i vol dir que les coses en els instituts de secundària s'estan fent molt bé per part del professorat implicat”. Gandia ha remarcat la importància de donar a l'estudiantat “la possibilitat de veure fins a on poden arribar” a través de l’exemple proper d’antics alumnes que hui en dia treballen “a molt alt nivell dins del món de la ciència”.
La Setmana Pedagògica es reprendrà aquest divendres dia 11 al Recinte Firal amb la IX Fira de l’Estudiantat, un esdeveniment que informarà de fins a 28 propostes educatives; dissabte 12, el Museu Tèxtil serà la seu de les Jornades Educatives “Acompanyant Processos", una activitat coordinada per la regidoria d’Educació i el CEFIRE; i el cap de setmana inclourà també una proposta cultural per a les famílies amb el Teatre Musical “BUH!” diumenge 13 a la Sala Gomis. Ja el dilluns 14, la divulgadora científica Marta Ruiperez Alonso impartirà una xarrada amb entrada lliure en la Sala Gomis sobre “El cervell i l’addicció a les pantalles"; i dimarts 15 d’abril, la ciència i l’humor es combinaran als Monòlegs Científics de Big Van Ciència, tancant-se la Setmana Pedagògica, el dimecres 16 amb una Cursa Solidària a l’IES L’Estació.