El saló d'actes de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia d'Ontinyent ha sigut l'escenari triat per a la presentació de l'associació “Los pueblos de la Pólvora” de la qual formen part Elda, Caudete, Yecla, Ontinyent i Almansa, és a dir, poblacions de tres comunitats autònomes diferents.
En el dia en què Ontinyent haguera celebrat l'Entrada, tant la Infantil de matí, com la cristiana i mora a la vesprada i nit, la nova entitat ha sigut presentada amb l'objectiu de ser una plataforma oberta i plural, que aspira a donar presència i veu a les poblacions i organitzacions que celebren actes d'arcabusseria, tant dins de les Festes de Moros i Cristiano com d'un altre tipus, com per exemple, les recreacions històriques.

El president de la recentment creada associació, José Francisco Pérez Puche, en representació de l'Asociación de Mayordomos de la Purísima Concepción de Yecla, explicava que davant la disparitat de criteri que s'aplicava en les diferents comunitats i les restriccions per a l'accés i ús de la pólvora que va suposar el Reial decret que regula aquest tipus d'actes, les localitats ara implicades ja van començar a mantindre reunions.
El detonant va arribar amb l'increment del preu de la pólvora en 2019. Un grup de poblacions van començar en aquell moment una campanya institucional i mediàtica, que va aconseguir obrir el debat i una via de diàleg amb les administracions. De fet, es va celebrar una reunió amb la direcció general competent en la matèria, en la qual van aportar un document que sintetitzava els principals problemes que havien detectat i proposaven algunes solucions. Ara bé, amb l'arribada de la pandèmia, la següent reunió, que havia de ser interministerial, ja no es va celebrar.
Per això, la nova associació espera poder reprendre aquesta reunió i una altra sèrie d'iniciatives per a aconseguir que la legislació que regula l'ús de la pólvora s'ajuste més a la realitat dels actes festers, “això sí, sense perdre en seguretat”, destacava el president de la nova entitat.

Els representants de les cinc entitats festeres fundadores de l'associació coincidien a destacar que els actes d'arcabusseria amb un senyal d'identitat i un patrimoni que s'ha de cuidar i fomentar, per la qual cosa van mostrar la seua preocupació pel descens de participació en aquesta mena d'actes que han apreciat aquests últims anys, conseqüència de les noves normatives i les seues restriccions i de l'increment del preu de la pólvora.

L'acte de presentació de l'associació va comptar amb la presència no sols dels cinc representants de les entitats fundadores, sense també l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez; el de Caudete; el regidor de Festes de 'Almansa, així com els diputats en les Corts Valencianes Felipe Carrasco i Jesús Pla; el diputat provincial, Joan Sanchis, i l'edil de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig.
Segons explicava el vicepresident de “Los Pueblos de la Pólvora”, Pedro García Calvo (en representació d'Elda), “és molt esperançador que, fins i tot abans d'iniciar aquesta marxa, ja hàgem rebut un nombre important de missatges interessant-se per l'associació i preguntant sobre el procediment d'adhesió”.