El Ple de l’Ajuntament d'Ontinyent va aprovar ahir dijoust un pressupost per a 2020 on pràcticament la meitat de les inversions provenen d’altres administracions i organismes públics. Els pressupostos van ser aprovais amb els vots dels 17 regidors de La Vall ens Uneix i l'absteció de Compromís i del PP. En concret, i segons el pla d’inversions, dels 9,4 milions d’euros que està previst que s’executen l'any 2020, un poc més de 4,6 milions d’euros arribaran de la mà de la Generalitat Valencia, el Ministeri de Foment, la Unió Europea o la Diputació de Valéncia, entre altres administracions. La resta, 4,8 milions, seran finançats amb fons propis.
La regidora d’Hisenda, Natalia Enguix, ha atribuït aquesta important inversió externa a la capacitat de l’Ajuntament d’Ontinyent per presentar bons projectes a les distintes convocatòries. Enguix ha ressatat que la captació d’inversions externes permet a l’Ajuntament incrementar les inversions sense necessitat d’apujar els impostos mentre es redueix el deute de manera continuada.
L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, coincidien en destacar el manteniment als comptes de 2020 d’una forta política inversora i de defensa del benestar sense pujar impostos, “preparant a la ciutat per al futur i mantenint l’aposta per una gestió econòmica rigorosa i sensata que ha permès sanejar els comptes municipals i afrontar noves inversions, com va ser l’adquisició del solar per al nou hospital o la nau que allotjarà els nous jutjats", destacava l’alcalde. Mostra d’aquesta bona gestió es també una nova reducció en 700.000 euros del deute, que passa dels 20,4 milions d’euros heretats en 2011 pel primer govern de Jorge Rodríguez als 6’2 amb què s’acabarà 2020. Quant a l’aposta social, prop de 1 de cada 4 euros es destinarà a Política per a les Persones. 
Els pressupostos, que eren aprovats amb els 17 vots a favor dels regidors de La Vall ens Uneix i l’abstenció dels 4 regidors de PP i Compromís, presenten finalment uns comptes equilibrats en ingressos i despeses en l’import de 35.302.378 euros, una xifra final que presenta variacions respecte a la presentada al projecte inicial, degudes principalment a ajustos relacionats amb el pla “Edificant” de la Generalitat Valenciana. 
En l’apartat de personal la despesa creix en un 10% i prop de 1 milió d’euros degut principalment a 3 factors: l’increment en un 2’6% de les retribucions als treballadors i treballadores municipals atenent les directrius del Govern d’Espanya; a l'aportació de 290.000 euros destinada a complementar els plans d’ocupació de la Generalitat per dignificar els salaris de les persones contractades equiparant-los al personal municipal; i a la necessitat de reforçar la plantilla amb 22 noves incorporacions per donar resposta a les necessitats sorgides principalment de la tramitació de les subvencions aconsegides, reforçant-se els departaments d’Administració General, Oficina Tècnica i Serveis Socials, entre d’altres. Del milió d’euros d’increment en personal, sols 61.000 es destinen a reforç de l’estructura política que es va aprovar al plenari en juny sense cap vot en contra, i que es manté per baix del cost de l’estructura existent a la legislatura 2007-2011.
Altre aspecte destacat serà l’aposta per la participació ciutadana, amb 1’2 milions d’euros per a accions decidides per la ciutadania de manera individual (Ontinyent Participa) i també col·lectiva, a través de les associacions vinculades als diferents sectors. Una de les principals inversions en asquest sentit serà la rehabilitació i millora de la Glorieta, pressupostada en 426.000 euros dels quals 100.000 estan afectats a la venda d’una parcela, aspecte que no compromet a l’execució de l’obra. 
Natalia Enguix destacava també que la bona gestió municipal permet mantenir congelats els impostos, taxes i preus públics per no carregar les economies domèstiques i de les empreses; incorporar noves bonificacions en les ordenances fiscals per reforçar la cohesió social i desenvolupar accions de promoció econòmica per incentivar i dinamitzar l’economia local. En aquest sentit cal destacar les noves bonificacions fiscals als particulars i empreses que executen la instal·lació de generadors d’energies netes, per tal de fomentar l’autoconsum i reduir la factura energètica de les llars i la indústria. Amb la seua aprovació plenària, el pressupost podrà entrar en vigor des del dia 1 de gener.

Compromís s'absté en la votació del Pressupost Municipal 2019
Durant la seua intervenció, Nico Calabuig ha defensat la postura de Compromís sobre aquest pressupost que "de forma incomprensible portem a votació un 26 de desembre, tot i que el partit que governa té 17 regidors i regidores".
Calabuig ha assenyalat que aquest pressupost "és el d'un govern municipal que viu de rendes", en fer referència a la gran quantitat d'inversions que procedeixen de la Generalitat Valenciana (en matèria d'educació, de polítiques inclusives, o les inversions de l'IVACE), de la Diputació de València (a través del Fons de Cooperació Municipal i el pla SOM), o de l'Estat i la Unió Europea. En definitiva "inversions molt positives però que no són pròpies de l'Ajuntament, sinó d'altres administracions. Que no ens conten històries per amagar que la majoria de les inversions que veurem realitzades a Ontinyent pròximament seran amb recursos destinats pels governs de coalició progressista on Compromís té un paper destacat".
Així mateix, Nico Calabuig ha criticat "que es destinen un total de 177.000 € públics per a autobombo, mentre altres partides de caràcter social obtenen menys recursos". El portaveu ha lamentat, a més, que tot i eixa despesa, "no es destinarà ni un euro a millorar la transparència garantint l'emissió dels Plenaris de l'Ajuntament per la televisió".
L'edil ha assenyalat altres qüestions que portaven a Compromís a optar per l'abstenció, com "els malabarismes comptables que la senyora Enguix fa en supeditar la inversió en la rehabilitació de la Glorieta, votada per la ciutadania en Ontinyent Participa, a la venda d'uns terrenys que l'Ajuntament no sap si podrà vendre".
Calabuig també ha destacat els encerts del Pressupost municipal, en aspectes com l'augment de les aportacions a AFAO i ADIEM, una major inversió en el programa Menjar a Casa, la intenció d'afrontar la soledat no desitjada amb un nou programa, o l'increment de subvencions en matèria d'igualtat.
El portaveu també ha esmentat la situació de les inversions en l'Arxiu, que havien sigut reduïdes a zero per la regidora Natalia Enguix en la primera proposta de Pressupost Municipal 2020, i han hagut de ser reclamades per part de Compromís, fent que s'esmenara la partida, que torna a ser de 6.000 euros.