La IX “Fira per la Solidaritat” que organitza l’Ajuntament d’Ontinyent a través del Consell Municipal, de Cooperació i Solidaritat, inclourà aquest dissabte a la Plaça de Sant Domingo una exposició didàctica dels projectes de cooperació municipal subvencionats per l’Ajuntament en 2016. les entitats que s’han fet càrrec dels mateixos comptarà amb un espai central on cada ONGD exposarà durant un màxim de 10 minuts el seu projecte, per fer visible el seu treball.
Aquesta és la principal novetat d’una acció que era presentada hui en una roda de premsa, i que la regidora de Cooperació, Katty Ushiña, definia com “una jornada festiva i solidària que ens servirà per mostrar a la societat ontinyentina la riquesa i diversitat associativa del nostre municipi, donar a conèixer el treball que realitzen les associacions i ONGD tant en Ontinyent com en altres llocs del món, i servir de vehicle per a la concienciació de la ciutadania. Un espai on animem a totes i tots a acudir i participar dels tallers i activitats”, manifestava.
El tècnic municipal de Serveis Socials, Miguel Colorado, assenyalava que la fira “és l’expressió de tot el treball que fa el Consell de Cooperació al llarg de l’any”, i enumerava les activitats programades, totes elles a la Plaça de la Concepció: a les 10:00 la inauguració; a les 11:30 un taller pràctic de Batukada a càrrec del projecte d'inserció social del Centre el Rogle, a més de tallers de jocs cooperatius (que promouen actituds desensibilització, coperació , comunicació i solidaritat). La jornada, on participaran unes 25 entitats, es tancarà a les 19:00 amb una activitat de dansa del món a càrrec de l’associació d’equatorians i equatorianes “La dolorosa” d’Ontinyent.
Des del Consell de Cooperació, Rafael Torró, d’Escoles Solidàries, recordava que l’acte d’inauguració de la fira servirá també un any més com a marc per a celebrar l’acte final de la SAME (Setmana d’acció mundial per l’educació), on participen les escoletes infantils, les escoles i els Instituts de Secundària del nostre municipi.
El regidor coordinador de l’àrea, Óscar Borrell, destacava “la importància de presentar eLs projectes a la ciutadania, perquè les obres que fem al dia a dia als nostres carrers son constatables, però accions com aquestes només poden arribar als ontinyentins i ontinyentines donant-les difusió. A més a més és una nova mostra d’aposta per la transparència, perquè la gent sàpiga a què es destinen els diners que l’Ajuntament destina a cooperació internacional”, manifestava.
El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat d’Ontinyent es va crear en 1996 per assumir la distribució, regulació i supervisió de les subvencions que l’ Ajuntament d’Ontinyent destina a projectes per a països en vies de desenvolupament. Un any després es posa en funcionament sent a l’actualitat el Consell més antic de la ciutat i de la Comunitat Valenciana. El Consell està format en l’actualitat per 11 ONGD’s (Pau i Solidaritat, Fundació Vicent Ferrer, Escoles Solidàries, Manos Unidas, Creu Roja, Proyecto Àfrica, Fundación Jóvenes y Desarrollo, Càrites Interparroquial Ontinyent, Globalmón, Associació de Solidaritat Perifèries del Món i el Fons Valencià per la Solidaritat) a més dels representants dels grups polítics amb representació municipal. A la Fira per la Solidaritat participaran també altres associacions de caire sociosanitari d’Ontinyent a través del Consell de Benestar Social.
Els projectes realitzats en 2016 són: La millora d’aigua potable a Togo realitzat per Manos Unidas amb 4.328 euros; l’accés i disponibilitat d’aliments a famílies en El Salvador per la Fundació Pau i Solidaritat amb de 8.137 euros; l’accés a un habitatge digne i adaptat a Anantapur per la Fundación Vicente Ferrer amb 5.000; la millora de la salut comunitària en Kigoma per la Creu Roja amb 8.000 euros, la construcció d’una cuina Escolar en Guatemala per Escoles Solidàries amb 6.499 euros, la construcció i equipament d’un Centre Cultural a la Vall de Logone per l’organització Globalmon amb 5.000 euros. A més a més, des del Consell de Cooperació s’han aportat fons per a dos projectes d’ajudes d’emergència a través de Creu Roja: a l’Equador es subvenciona amb 2.000 euros per a enviar, transportar i montar 297 estructures d'allotjament progressiu per a ajuda d’emergència al terratrèmol, i a Grècia on es subvencionen 1.000 euros en assistència directa a aproximadament 3.800 persones acollides en els camps de refugiats de Skaramagas i Ritsona.
En total l’Ajuntament aconsellat pel Consell de Cooperació i Solidaritat ha aportat més de 40.000 euros a Cooperació Internacional i Ajudes d’Emergència. Tanmateix, l’Ajuntament coopera de manera descentralitzada i municipalista mitjançant la seua pertinença al Fons Valencià per la Solidaritat des de l’any 1995, on en l’actualitat és part de la seua Junta Directiva.