L’Ajuntament d’Ontinyent ha celebrat aquest dimarts, 22 de juliol, l’acte de cloenda del curs del programa municipal “Itinerari Viu”, una iniciativa dirigida a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat. L’acte ha tingut lloc a les noves instal·lacions del programa ubicades al costat del parc del Mestre Ferrero, on la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, ha fet lliurament dels diplomes a les persones participants d’aquesta edició.
"Itinerari Viu" és un programa pioner a la Comunitat Valenciana, posat en marxa per l’Ajuntament l’any 2022 amb el suport del Fons Social Europeu i la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge. L’objectiu és acompanyar persones en risc d’exclusió social a través d’itineraris individualitzats que combinen accions formatives, orientació i seguiment personalitzat, per tal d’afavorir la seua inserció laboral i social. Durant el curs 2024-2025, més de 100 persones han participat en les diferents accions formatives del programa, destacant el curs de primers auxilis, vinculat a l’àmbit de l’atenció a la dependència, del qual 30 persones han rebut hui el seu diploma. Entre els continguts formatius s’han inclòs també cursos de carretoner, alfabetització digital, estètica bàsica, neteja, cambrer, jardineria, manipulació de productes fitosanitaris o preparació per a l’obtenció del carnet professional en la construcció.
Paula Soler ha destacat que "el programa Itinerari Viu és una eina fonamental per a millorar les oportunitats de les persones que més ho necessiten. Estem parlant de persones que poden estar travessant moments difícils, i a través d’aquesta iniciativa reben no sols formació, sinó també orientació i suport emocional que els ajuda a refer els seus projectes de vida".
Una de les principals novetats d’aquest curs ha estat la posada en marxa de les noves instal·lacions municipals al Parc Mestre Ferrero, un espai propi per al programa que ha permés oferir una atenció continuada i pròxima. Soler subratllava que "el fet de comptar amb un espai fix, amable i accessible ha sigut clau per a augmentar la participació i reforçar la confiança de les persones usuàries. Ara saben on estem, poden acudir quan ho necessiten, i això afavoreix una atenció més directa i humana". El programa manté una coordinació activa amb els serveis socials municipals i amb diverses entitats com ADIEM, AMCO, el projecte Trèvol o la residència de Sant Francesc, així com amb centres educatius, empreses i cossos de seguretat. Aquesta col·laboració permet oferir accions complementàries com tallers d’economia domèstica, alfabetització digital, prevenció d’estafes, coneixement del teixit productiu local o hàbits de vida saludables.
La regidora afegia que “el balanç d’aquest curs és molt positiu: cada vegada hi ha més persones que aconsegueixen accedir al món laboral després de passar pel programa. I açò ens reafirma en la necessitat de continuar apostant per una política social que siga útil, transformadora i que pose les persones al centre”. El programa “Itinerari Viu” reprendrà la seua activitat al mes de setembre amb nous cursos i accions formatives. “El nostre desig seria que aquest programa deixara de ser necessari perquè voldria dir que totes les persones han aconseguit la seua inserció. Però mentre això no passe, continuarem al seu costat”, concloïa Soler.