

Ontinyent ha viscut aquest cap de setmana la cloenda del seu Festival de Primavera amb un balanç molt positiu per part de l’Ajuntament, tant per la participació ciutadana com per la qualitat i diversitat de la programació. Durant dos caps de setmana consecutius, la ciutat ha acollit activitats pensades per a tots els públics, especialment les famílies, integrant propostes de gastronomia, música, esport, cultura i lectura, en diversos espais públics com el carrer Martínez Valls o el parc Ausiàs March.
La regidora coordinadora del Festival, Sayo Gandia, destacava que “els carrers han estat plens de gent, famílies i xiquets gaudint de les activitats. Hem aconseguit implicar diferents regidories per oferir una proposta variada, accessible i amb valors com la sostenibilitat i la promoció de la cultura sense barreres". Gandia també destacava la col·laboració amb entitats locals, “com ara els clubs esportius, l’Agrupació Musical i o Masters Ballet. Entre totes i tots hem construït un cap de setmana complet i intens que també reflecteix la força del teixit associatiu d’Ontinyent".
La jornada de dissabte 17 de maig començava amb una proposta gastronòmica al Mercat Municipal, on el cuiner Jordi Martínez, del grup Jauja, reinterpretava la tradicional “coca de fira” en un showcooking amb degustació. Aquesta activitat s’incloïa dins de la promoció del segell “MOS Ontinyent”. La regidora de Promoció Econòmica, Natàlia Enguix, valorava molt positivament la iniciativa i destacava que "volem que Ontinyent siga una ciutat on passen coses, on la gent visca el carrer i, alhora, entre a les nostres botigues, consumisca en la nostra hosteleria i descobrisca el nostre comerç local. Amb aquest festival, busquem que la gent es quede a viure i gaudir d'Ontinyent".
L’activitat continuava amb una animada exhibició de swing a càrrec del grup Clandestino Lindy Hop i l’Escola Savoy Benimaclet. Per la vesprada, tenia lloc la “Primavera Esportiva”, amb la participació de fins a 13 clubs esportius locals que oferiren mostres, tallers i activitats per al públic visitant. Ferran Gandia, regidor d’Esports, destacava que amb esta activitat “hem pogut mostrar tot el potencial dels nostres clubs. A més, ha sigut una gran oportunitat per a donar visibilitat a les escoles d’estiu, en un espai viu que també ha combinat música, teatre i la Fira del Llibre. Ha estat tot un èxit".

El públic també va poder gaudir al parc Ausiàs March d’un concert de primavera a càrrec de la Banda Jove de l’Agrupació Musical d’Ontinyent, així com d’una nova actuació de swing amb Swivel Cats i una exhibició de dansa de Masters Ballet, en el marc dels Premis de Dansa 2025. Una de les grans novetats d’aquest cap de setmana ha sigut la Fireta del Llibre i Còmic, amb tallers de dibuix i il·lustració, així com activitats de robòtica emocional, realitat virtual i introducció a la intel·ligència artificial. També s’ha dedicat un espai especial al còmic valencià “Camacuc”.
Diumenge, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana celebrava la jornada amb visites guiades a l’exposició “Manuela Ballester: Pintar enfront de tot” i un maridatge de vins de Bodegas El Angosto dins de l’activitat “Art i Vi”, que reunía vora 80 persones. Aquesta mostra, organitzada per la Diputació i la Universitat de València, es podrà visitar fins al 22 de juny i reivindica la figura de la pintora i activista valenciana.
La regidora de Museus, Mª José Alhambra, animava la ciutadania a visitar-la, ja que “és una exposició de gran qualitat que recupera una figura clau de la cultura valenciana del segle XX, amb una obra compromesa i de gran valor artístic. Convidem a tothom a descobrir-la abans que acabe". L’exposició era divendres l’eix del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”, projectat al mateix Museu del Tèxtil, oferint una aproximació íntima a la vida i trajectòria d’aquesta artista, exiliada i lluitadora pel feminisme i la llibertat.