Ontinyent tornarà a posar en valor una de les seues tradicions gastronòmiques més reconegudes amb la celebració del seu III Concurs de Coca de Fira, una iniciativa impulsada per la Regidoria de Fira, Festes i Tradicions per a continuar promocionant aquest plat típic com a element d’atracció per al turisme gastronòmic.
Les inscripcions s’obriran del 3 al 12 de novembre, i les bases es podran consultar des del dilluns 27 d’octubre a la web municipal (www.ontinyent.es). El concurs es desenvoluparà el dilluns 17 de novembre a la zona d’hostaleria de la Fira, situada al pàrquing de la Sala Gomis, i comptarà amb la participació de professionals i aficionats de la cuina, que competiran per elaborar la millor coca de Fira en les seues diverses modalitats.
La regidora de Fira, Festes i Tradicions, Àngels Muñoz, destacava que “este concurs s’ha convertit ja en una cita imprescindible del dilluns de Fira. Va nàixer amb la idea de donar més contingut a eixa jornada tan arrelada entre els ontinyentins, i en només tres edicions s’ha consolidat com una activitat molt estimada per la gent, on participen famílies, amics i professionals de la gastronomia local”.
Muñoz recordava que el certamen manté les dues categories habituals (professional i amateur), amb dues submodalitats dins de la professional: tradicional i innovació i tècniques modernes. “En la modalitat tradicional es manté l’essència de la recepta original, amb ingredients com la cansalada, les carxofes, la llonganissa o els pebrassos; mentre que en la d’innovació es convida a reinterpretar la coca amb tècniques avantguardistes, però sempre conservant almenys tres ingredients tradicionals”, explicava la regidora.
Els premis estaran dotats amb 1.500 euros en metàl·lic, finançats per l’Ajuntament d’Ontinyent, i diversos xecs consum de Comerç In i AHVAL, per a utilitzar en establiments i restaurants de la ciutat. A més, Muñoz volia expressar “un agraïment especial a la Diputació de València pel seu suport econòmic, que ens permet continuar organitzant aquest concurs i difonent la nostra gastronomia dins de la promoció turística de la Fira”.
El jurat del certamen estarà integrat per persones de reconegut prestigi en el món de la cuina, la restauració i la fleca, així com pels guanyadors de la passada edició i representants de Comerç In i AHVAL. A més, enguany el concurs comptarà amb la participació d’Arnau Clari, divulgador gastronòmic i impulsor de @larutadelsesmorzars, organitzador del Concurs del Millor Cremaet del Món al Fiescrem i del Festmorzar, dos esdeveniments que celebren la cultura de l’esmorzar valencià.
Muñoz explicava que “enguany volem donar-li encara més relleu al concurs i apropar-lo a la gent. Per això comptem amb Esmorzaret, un projecte molt seguit a les xarxes que comparteix la nostra filosofia de posar en valor les tradicions culinàries valencianes i el producte local. Pensem que serà una manera divertida i efectiva de continuar fent créixer l’interés per la nostra coca de Fira”. Quant al funcionament, les persones participants hauran de presentar les seues coques ja elaborades, permetent-ne la degustació per part del jurat. La valoració tindrà en compte aspectes com la qualitat de la massa, el gust, la textura, la presentació i l’ús de productes de proximitat, així com la tècnica i la capacitat d’innovació en la categoria professional.
La regidora animava la ciutadania a participar, destacant que “allò més bonic d’aquest concurs és veure com s’ajunten generacions i amics per a fer la seua coca i passar un matí agradable. No és només competir, és compartir una tradició que ens identifica i que parla de la nostra història i la nostra manera de viure la Fira”, remarcava.