Ontinyent ha celebrat este matí el primer dels actes preparats per a hui, 8 de Març. Des de hui, la rotda que uneix el pont del Salt del Bou amb Sant Rafael i amb la ruta ciclo peatonal que va al poliesportiu porta el nom de Les Valquíries, en reconeixement al paper de les dones que van formar la primera esquadra femenina que va participar en l'Entrada de les Festes de Moros i Cristians.
L'acte ha comptat amb música i amb una actuació de l'alumnat de l'IES Pou Clar. A continuació, ha tingut lloc la posada en escena d'una versió crítica del conte La Sireneta.
La regidor d'Igualtat, Paula Soler, ha donat pas a la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de la Dona, en el qual el Consell dels Dons ha reivindicat una igualtat real i s'ha recordat la necessitat de continuar treballant en la lluita contra la violència de gènere. El manifest ha demanat també més justícia social i més recursos en la lluita per la igualtat, així com garantir a les dones una vida digna, sense bretxes salarials. El Consell dels Dons també demanava l'alt al foc en Palestina i llibertat per a totes les dones del món.
La regidor Paula Soler destacava la valentia de les components de l'esquadra Les Valquíries, que van obrir camí a l'agost de 1989, mentre que per a finalitzar l'acte, Jorge Rodríguez destacava que el 8M és una dia de reivindicació i animava a seguir lluitat per la igualtat "amb força". De les homenatjades, Jorge Rodríguez explicava que la dedicatòria d'aquesta rotonda tanca el cercle que es va iniciar l'any passat, quan es va projectar el documental sobre Les Valquíries. El primer edil també recordava que en l'acte del 8M de l'any passat, els alumnes de l'IES l'Estació van proposar un llistat de dones mereixedores de tindre un carrer o un lloc públic amb el seu nom i entre elles, estava l'esquadra Les Valquíries. El primer edil animava a seguir "cap a la igualtat i a continuar trencant barreres".
En nom de les homenatjades, Cece Calabuig i Reis Alborch, dos de les components d'aquella esquadra, recordaven que en aquell moment "no s'entenia que la dona isquera a les festes", per la qual cosa agraeixen el suport rebut en aquell moment i el que diverses dècades després han rebut amb aquesta dedicatòria d'enguany. Reis Alborch expressava el seu desig que el 8M, prompte deixe de ser un dia reivindicatiu per a ser una jornada festiva perquè s'hagen aconseguit totes les reivindicacions. Les dos donaven les gràcies a l'Ajuntament i destacaven que esta dedicatòria "no sols representa a les 9 dones que van eixir a l'Entrada per primera vegada, sinó també a les que ens van precedir en la lluita per la incorporació de la dona a la Festa i a les quals van vindre després", en referència a la primera representant en Festers, la primera ambaixadora, la primera capitana, etc... i prompte, expressava Reis Alborch, "a la primera dona presidenta de la Societat de Festers".
Actes per a aquesta vesprada
Els actes amb motiu del 8M continuaran esta vesprada a partir de les 19:00 amb una manifestació des de la seu de l'Associació Tyrius (carrer Furs) i amb una conferència en la sala d'actes de la Societat de Festers que impartiran Mariola Vicente i Josep Vicent Vidal, que oferiran una perspectiva històrica i la situació actual de les dones donen la Festa de Moros i Cristians.