L’Ajuntament d’Ontinyent destinarà a lloguer jove els 12 habitatges públics previstos dins del projecte de posada en valor de la Muralla Sud al barri de La Vila. Aquesta decisió forma part de l’estratègia municipal per a la regeneració del centre històric i el foment de l’accés a l’habitatge entre la població jove. El projecte, que compta amb una inversió global de 3 milions d’euros finançada per la Generalitat Valenciana, es troba en una fase molt avançada de redacció i preveu licitar-se durant l’any 2026, una vegada es formalitze un conveni específic amb el govern autonòmic per a regular l’ús dels habitatges.

Els 12 habitatges s’ubicaran en la zona interior alliberada per les demolicions als carrers Roses i Callarís, on ja s’han completat els enderrocs de diversos immobles degradats. A més dels habitatges, l’actuació inclourà baixos comercials, places d’aparcament i una zona enjardinada que posarà en valor la muralla històrica, fins ara oculta darrere dels edificis enderrocats. L’objectiu és no només recuperar el patrimoni arquitectònic, sinó també crear un espai habitable, visitable i integrat al teixit urbà del barri. El regidor de Territori, Òscar Borrell, subratllava la importància d’esta iniciativa “amb la que no sols estem recuperant un element fonamental del nostre patrimoni com és la Muralla Sud, sinó que estem generant habitatge públic de qualitat i fomentant l’arrelament de la joventut al centre històric”. 

Borrell destacava que la intervenció és fruit d’un llarg procés tècnic i administratiu que ha requerit la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana, l’adquisició d’immobles en estat de ruïna i la redacció de diferents projectes de demolició, obra i reurbanització. El projecte va rebre en 2024 el vist-i-plau de la Comissió Mixta de Patrimoni, amb el suport tècnic de la Generalitat Valenciana, i suposa la recuperació d’un conveni que havia estat anul·lat de manera arbitrària anys enrere per l’antic IVVSA (Institut Valencià de la Vivenda). “Amb molt de treball estem fent realitat una actuació que marcarà un abans i un després al barri de La Vila. A més del valor patrimonial i urbanístic, hem volgut donar-li un component social clar, orientant l’ús dels habitatges al lloguer jove i contribuint així a garantir l’accés a l’habitatge en un moment especialment difícil per a molts joves”, afegia el regidor. Per altra banda, després de les obres de demolició per a l’adequació i restauració de l’espai lliure adjacent a estes vivendes, s’està treballant en un modificat d’obra per a executar uns ajustos necessaris per a esta actuació, incloent la protecció inicial d’elements patrimonials de la zona per avaluar la seua possible conservació futura. 

A les 12 vivendes del projecte principal se’n podria afegir una més al mateix barri, concretament al número 20 del carrer Muralla. En aquest cas, es tracta d’un projecte de rehabilitació impulsat directament per l’Ajuntament, amb recursos propis, que permetria recuperar un edifici actualment en desús per a ús residencial dins la mateixa línia de foment de l’habitatge públic. “És un exemple de com des de l’àmbit municipal també es poden impulsar accions directes i complementàries que reforcen els objectius globals de regeneració urbana i cohesió social”, apuntava Borrell.

La proposta d’ús per a lloguer jove s’inscriu dins una estratègia més àmplia de revitalització del nucli històric, on també s’estan desenvolupant altres projectes com la millora del carrer Muralla, les actuacions a la plaça de Sant Pere o les demolicions a l’eix del carrer Teixidors. Aquest conjunt d’intervencions, sumat a les actuacions de restauració de la muralla medieval i la millora de l’accessibilitat, suposa una inversió pública de més de 5 milions d’euros entre els exercicis 2024 i 2026.