Ontinyent acull des d'aquest dimarts una nova acció de foment de la rehabilitació d'edificis a través d'una pionera iniciativa: la formació als professionals del sector per part de docents de la Universitat d'Alacant (UA) mitjançant un curs. Es tracta d'una pionera iniciativa organitzada per COEVAL i les seues dues associacions del sector: la de promotors i constructors de la Vall d´Albaida(APCVall) i la d'arquitectes d'Ontinyent(ARQO), que compta amb el suport de l'Ajuntament a través del Consell Econòmic i Social.
El curs, impartit per un equip docent amb experiència en accions similars, tindrà lloc des d'aquest dimarts 19 de setembre fins al 14 de novembre, amb una durada de 60 hores repartides els dimarts i dijous en horari de 16´30 a 20 ´30 h. en el Centre Social de Sant Rafel.
El curs té com a objectius millorar la professionalització i qualificació del sector donant a conèixer la informació necessària per a la correcta presa de decisions en una intervenció, des dels conceptes bàsics i la informació relacionada amb les actuacions prèvies (presa de dades, definició de lesions i processos patològics, elaboració del diagnòstic previ i les conclusions) fins a la descripció d'eixos processos patològics (origen, evolució i conseqüències) així com les tècniques de reparació, rehabilitació i restauració de cadascun dels sistemes edificatoris (façanes, fonamentacions, cobertes, estructures...), considerant les particularitats de cada edifici i la normativa aplicable, així com els conceptes bàsics de l'accessibilitat universal.
Tant des de l'Ajuntament d'Ontinyent com des de COEVAL s'ha coincidit a destacar al sector de la construcció com “un motor econòmic del que depenen nombrosos i importants sectors. La demanda d'obres de rehabilitació en edificacions està actualment en auge, i els professionals i treballadors del sector de l'edificació requereixen d'una formació complementària, centrada en la patologia edificatoria, que els habilite per a poder assumir l'adequada responsabilitat en els treballs de rehabilitació”. Des d'ambdues entitats apunten que el volum creixent d'intervencions en edificis ja existents fa necessari un coneixement exhaustiu dels procediments i les tècniques de conservació, amb l'objecte d'assegurar que la rehabilitació que es persegueix és l'adequada i es realitza de forma efectiva i segura per a la integritat i durabilitat dels edificis, així com per al millor confort dels seus usuaris.
Des de l’Ajuntament s’ha recordat que estes iniciatives s’afegeixen a altres a les que està treballant el consistori en matèria de rehabilitació, com ara la línia d’ajudes “Ontinyent Rehabilita” o el programa ARRU junt a la Conselleria de d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.