L'associació ontinyentina de suport a persones malaltes de càncer ANIMA; el Jordi Oviedo; el científic José Rafael Penadés Casanova; l'oncòloga Regina Gironés; l'artista i professor Ramón Insa (a títol pòstum) i el cap d'agutzils de l'Ajuntament d'Ontinyent Antonio Ferrero Mora són les persones i entitats que l'Ajuntament d'Ontinyent reconeixerà enguany als premis "9 d'octubre" per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits, tal com s'ha acordat hui per consens de l'alcalde i tots els grups polítics representats en l'Ajuntament. L'Alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, comunicava el reconeixement a totes i tots els guardonats, felicitant-los "per la seua tasca i dedicació als seus diferents àmbits, que els ha fet ser mereixedores i mereixedors d'aquesta distinció".

Quant als mèrits dels guardonats, ANIMA Associació Càncer Ontinyent és una associació sense ànim de lucre fundada en 2014 que té com a objectiu ajudar, secundar i acompanyar a les persones que es veuen involucrades en un procés de càncer i al seu entorn, incloent-hi familiars i amics. En considerar el càncer és una malaltia d'origen multifactorial, ANIMA entén la conveniència d'abordar-la, tant en la prevenció com en el seu desenvolupament, d'una forma integrativa, atenent les diferents necessitats que sorgeixen al llarg d'un procés de malaltia. Per això, ANIMA es planteja com una associació multidisciplinària i està dividida en diferents àrees que treballen de manera independent i alhora interrelacionada. Amb la Junta directiva presidida per Lluís Muñoz al capdavant, ANIMA té un excepcional equip humà format per persones voluntàries i professionals, totes elles amb una gran sensibilitat cap a la malaltia i unes imparables ganes de lluitar per la vida.

Jordi Oviedo Seguer, nascut al Palomar en 1980 i resident a Ontinyent, és Doctor en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant amb una tesi sobre Joan Roís de Corella, actualment és professor de grau de Magisteri en Educació Infantil a la Universitat de València. El 2008 va organitzar el Fons personal de l'il·lustre poeta i periodista valencià Vicent Andrés Estellés, per a la reedició de les seues obres. Recentment, ha publicat el llibre "Primera lliçó sobre Vicent Andrés Estellés". De 2009 a 2018 ha estat professor dels graus de Magisteri en Educació Infantil i Educació Primària a la Universitat Catòlica de València "sant Vicent màrtir" i a Florida Universitària. Ha treballat en la traducció i la correcció de textos al valencià, i ha fet tasques professionals per a diferents editorials i entitats en la creació de propostes didàctiques, revisió de textos i assessorament lingüístic i literari. També, ha dut a terme altres tipus de serveis i actes culturals, com rutes literàries o el disseny d'un itinerari per a una exposició sobre Vicent Andrés Estellés.

José Rafael Penadés Casanova, nascut a Agullent i i resident durant gran part de la seua vida a Ontinyent, és doctor en Veterinària i actual director del Centre for Bacterial Resistance Biology de l'Imperial College London i professor investigador de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, on va iniciar la seua trajectòria acadèmica i científica. Entre les més destacades troballes científiques del professor Penadés hi ha la publicació, el 2018, d'una nova via de transferència d'informació genètica entre bacteris, anomenada "transducció lateral". El passat mes de maig va ser nomenat "fellow" de la Royal Society britànica, la societat científica més antiga del món, fundada el 1660, que distingeix com a membres els investigadors més destacats en l'àmbit internacional en diferents àmbits de la ciència, en reconeixement a la seua brillant tasca investigadora.

La doctora Regina Gironés Sarrió, metge especialista en Oncologia Mèdica, és llicenciada en Medicina i Cirugia per la Universitat de València i doctora Cum Laude per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, es Cap de Secció de la Unitat de tumors genitourinaris, cerebrals, pulmonars, cap i coll i limfomes del Servici d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Politècnic i Universitària La Fe. A més de ser una dona jove ontinyentina amb una gran trajectòria, la doctora Gironés destaca per la seua qualitat humana, sent una persona totalment compromesa amb el servici públic de cura a les persones amb malaltia de càncer, lluitadora per continuar estant a l'avantguarda de totes les tècniques d'oncologia mèdica i ocupa la presidència del comité de tumors cerebrals i coordinadora de la secció d'oncopediatria de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, a més de participar en comités mèdics de tota Espanya.

Ramón Insa Galiana, conegut popularment com "Ramonet", nascut en Ontinyent en 1921, Va ser professor de dibuix i cal·ligrafia en el Col·legi "La Concepción" d'Ontinyent al llarg d'uns anys fins que, després de ser contractat per una indústria tèxtil va continuar donant classes de dibuix i pintura per les vesprades, en el Patronato de la juventud obrera, depenent dels frares franciscans d'Ontinyent. Insa va ser un artiste-pintor d'ingeni i qualitat reconeguda. Gran dibuixant, destaquen exposicions de quadres en "grafito", plumilla, tinta xinesa, oli i sobretot les seues obres fetes a l'aquarel·la, tècnica apresa directament de José Segrelles de qui va ser alumne i amic. Molt vinculat a la festa, va ser autor de portades de programes i cartells anunciadors de Moros i Cristians d'Ontinyent, així com boatos de capitanies. El polifacètic artista també va ser un reputat belemiste, i durant molts anys primer actor en la companyia teatral de José Mª Ortolà.

Antonio Ferrero Mora, cap d'agutzils de l'Ajuntament d'Ontinyent des de fa diverses dècades, ha destacat per desenvolupar la seua tasca professional amb una total predisposició al treball i alhora amb un excel·lent tracte humà, que l'han fet ser respectat i estimat tant pels seus companys i companyes en l'Ajuntament com per les diferents associacions locals i ciutadania en general. Toni Ferrero ha destacat també per la seua lleialtat a la institució, més enllà dels colors polítics, sent sempre una peça clau en el bon funcionament del dia a dia de l'Ajuntament, més enllà de qui fora l'alcalde o l'alcaldessa del moment. Toni Ferrero ha tingut cura de la casa del poble com sa pròpia casa, i més enllà del compliment d'una tasca professional, s'ha prestat a resoldre problemes i ajudar a totes i tots els qui han estat al seu voltant, en tot moment, sempre amb tranquil·litat i sempre amb un somriure.