El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a Ontinyent acollia aquest dissabte un jornada dedicada als treballs tèxtils tradicionals, on es conjugava aprenentatge, posada en valor del patrimoni i reconeixement al treball artesà. La cita de caràcter intergeneracional, era organitzada conjuntament per les regidories de Majors Actius i de Turisme i Museus de l’Ajuntament d’Ontinyent, reunint més de vuitanta persones.Durant la jornada, les persones assistents van poder descobrir i aprendre tècniques artesanals com el punt de ganxo, els boixets, la malla o el punt de creu. A més d’una exposició de treballs, es van realitzar demostracions en directe, on les participants mostraren amb les seues pròpies mans com es feien aquestes labors tradicionals.

Les regidores de Majors Actius (Inma López) i Turisme i Museus (Mª José Alhambra) valoraven molt positivament l’acollida de la proposta. López mostrava la seua alegria “perquè aquesta activitat haja tingut tant d’èxit i haja vingut tantíssima gent a ensenyar totes aquelles feines que es feien abans. Les dones han pogut mostrar aquelles habilitats tradicionals que han mantingut vives durant tota la seua vida, com el bordat, la maia, els bolillos o el punt de ganxo. A més de tenir una exposició, estan treballant ací en directe per ensenyar a la gent com es feien i com encara es fan aquestes tècniques", explicava. La jornada, a més, es va complementar amb dues visites guiades a dues exposicions al Museu Tèxtil, d’obres de Cesc Biosca i Manuela Ballester. Com a cloenda, es va oferir un xicotet aperitiu per agrair la participació de totes les persones assistents.

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, diputada d’Igualtat i primera tinent d’alcalde d’Ontinyent, Natàlia Enguix, també acudia a l’encontre, on va posar l’accent en la importància de visibilitzar el treball de les dones en l’àmbit de l’artesania tèxtil. Per a Enguix, “aquest encontre demostra que el tèxtil no és només part del passat sinó també del futur. Hem de reconéixer i valorar el treball que les dones hem fet, tant en la vida pública com en la privada. Tradicionalment, aquests treballs manuals realitzats dins de casa han estat invisibilitzats i no han tingut el reconeixement social que es mereixen. Amb activitats com aquesta volem reivindicar la importància de mantenir vives unes tradicions tan boniques i tan pròpies de la nostra cultura valenciana". Des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’ha destacat l’interés de seguir apostant per accions que recuperen el patrimoni cultural, fomenten la convivència intergeneracional i posen en valor la tasca històrica i present de les dones en l’àmbit de l’artesania i el tèxtil.