L’Ajuntament d’Ontinyent, a través de la Regidoria de Sostenibilitat, ha posat en marxa dos actuacions centrades en la millora de la salut ambiental als parcs, jardins i zones verdes de la ciutat. D’una banda, s’ha iniciat el “Projecte de sembra d’escocells per al foment de la biodiversitat urbana”, una actuació que busca afavorir la presència de fauna beneficiosa com a eina natural de control de plagues. Paral·lelament, s’està reforçant el programa de control integrat de plagues mitjançant la instal·lació de trampes per a insectes no beneficiosos, com ara el pugó, el cotonet o la processionària.

La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, destacava que “amb estes actuacions volem avançar cap a una gestió més sostenible i equilibrada del nostre entorn urbà. Apostem per solucions que respecten la biodiversitat i que redueixen l’ús de productes químics, tot protegint la salut de les persones, la fauna i la flora local”.

El projecte de biodiversitat urbana consisteix en la plantació de plantes aromàtiques, florals i cobertores als escocells dels arbres, transformant-los en xicotets refugis verds per a la fauna amiga, és a dir, insectes i animals útils com per exemple les marietes, depredadors naturals de plagues com els pugons. A més de contribuir al control natural de plagues, aquestes sembres milloren l’aspecte estètic de la ciutat i afavoreixen l’educació ambiental. Per tal d’informar i sensibilitzar la ciutadania, es col·locaran cartells explicatius als espais on es duguen a terme les sembres. “Volem que la gent conega el valor i la utilitat d’estos xicotets espais, i el seu impacte en la qualitat de vida de tots i totes”, afegia Sayo Gandia.

D’altra banda, Ontinyent continua reforçant el seu programa de control integrat de plagues, que es basa en l’ús combinat de diverses tècniques per reduir l’ús de pesticides. Este programa contempla la col·locació de diferents tipus de trampes per monitoritzar i controlar la presència de plagues, com ara trampes amb feromones per controlar el picut roig, una plaga que afecta greument les palmeres; les estacions de trampeig per detectar la presència de la processionària del pi, i així programar tractaments biològics mitjançant endoteràpia; trampes adhesives cromàtiques, que atrauen insectes fitòfags i permeten avaluar les poblacions tant de plagues com dels seus depredadors naturals; o inspeccions visuals per part del personal tècnic i operaris, formats per detectar de forma precoç signes d’infestació o malalties en l’arbrat urbà.

Segons explicava la regidora, “el nostre objectiu és avançar cap a una ciutat més resilient davant les plagues, apostant per una vigilància contínua i actuacions sostenibles. El control biològic i la gestió integrada ens permeten actuar només quan cal, reduint així l’impacte ambiental”.Aquestes mesures s’integren dins del pla de manteniment i millora de les zones verdes de la ciutat, que està en constant revisió per adaptar-se als nous reptes ambientals i a l’aparició de noves plagues.