Ontinyent ha sigut admesa com a nova ciutat participant al programa estatal de circulació d’espectacles d’arts escèniques “Platea”, una iniciativa impulsada pel Ministeri de Cultura, a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Aquest programa té com a objectiu reforçar la programació cultural estable als municipis, afavorir l’accés de la ciutadania a espectacles de qualitat i promoure la comunicació cultural entre comunitats autònomes. 

El regidor de Cultura d’Ontinyent, Àlex Borrell, ha valorat molt positivament la incorporació al programa, “una  notícia important, perquè poder entrar a formar part d’un circuit estatal com és el Platea era un objectiu que perseguíem des de fa temps, i finalment hem aconseguit accedir amb altres poblacions que també s’hi incorporen enguany”. El funcionament de Platea permet programar entre 4 i 10 espectacles de teatre, dansa, música, lírica o circ entre els mesos de setembre de 2025 i maig de 2026. Borrell explicava que “ara mateix estem començant a preparar la nova programació, i aquest programa ens dona la possibilitat de portar companyies d’altres comunitats autònomes, obrint així l’oferta cultural a una varietat de gèneres i estils molt més ampla”.

Una de les principals avantatges del programa és el sistema de finançament: el Ministeri de Cultura, a través de l’INAEM, assumeix fins al 65% del caixet de l’espectacle; la companyia cobreix un 17% i l’Ajuntament sols el 18% restant. “Això ens permet accedir a espectacles de gran qualitat amb una càrrega econòmica mínima per al consistori, i alhora facilitar a la ciutadania propostes escèniques d’alt nivell”, afegia el regidor.

Entre les condicions establides per continuar al programa en futures edicions, l’Ajuntament haurà de mantindre un nivell mínim d’autofinançament i garantir una programació escènica estable, similar a la dels últims anys. Segons Borrell, “ens han explicat hui mateix en una reunió telemàtica amb el Ministeri que, si volem continuar formant part del programa en anys següents, caldrà complir una sèrie de requisits de continuïtat, qualitat i participació”.

El catàleg del Platea inclou un màxim de 120 espectacles de teatre, 60 de dansa, 35 de circ i una secció lliure de lírica, tots ells de companyies professionals amb base a l’Estat espanyol. El programa permet a les entitats locals seleccionar les propostes que més s’adapten a les seues realitats socials i culturals. “És un model flexible i molt ben organitzat, que complementarà perfectament el treball que ja fem amb el Circuit Cultural Valencià, del qual esperem conéixer la resolució de la nova convocatòria en breu”, assenyalava el regidor.