El conseller Vicent Marzà ha visitat diverses poblacions de la Vall d’Albaida per a comprovar de primera mà elements de recuperació patrimonial i la millora d’instal·lacions educatives en la comarca. En aquest marc, el responsable de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha confirmat que el pròxim curs Ontinyent tindrà una seu de l’EOI i s’establirà com a referent de la comarca respecte de l’ensenyament de llengües.
Segons el conseller Marzà: “Açò suposa la transformació de l’actual secció de l’EOI de Xàtiva a la capital de la Vall d’Albaida en seu pròpia i és una aposta clara que fem per a la millora i ampliació del servei públic d’ensenyament d’idiomes a la comarca central. Així contribuïm a facilitar encara més la formació en llengües a unes poblacions amb un teixit empresarial i financer que, en molts casos, tenen un tracte habitual amb el món empresarial d’altres països. Una millor consolidació en ensenyament d’idiomes ajuda a l’economia de la zona. Alhora l’EOI és un centre fonamental per assegurar els serveis formatius al conjunt de la ciutadania de la comarca, tant d’Ontinyent com de totes les poblacions que en formen part”.
L’EOI de la Vall d’Albaida naix amb la vocació de donar servei als 34 municipis de la comarca, que sumen una població d’unes 90.000 persones, 35.000 de les quals viuen a Ontinyent.
Aquest curs la secció forma uns 450 alumnes i ofereix estudis en quatre llengües: alemany (nivells A2 i B1), anglés (A2, B1, B2 i C1), francés (A2 i B1) i valencià (C1 i C2).
La creació de la nova EOI de la Vall d’Albaida s’emmarca en el redisseny del nou mapa d’EOI valencianes que duu a terme Educació de la Generalitat amb l’objectiu d’estendre per tot el territori la formació en llengües, que són uns estudis claus en la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Amb l’escola oficial d’idiomes d’Ontinyent seran 25 les EOI del sistema educatiu valencià, que disposen de 49 seccions distribuïdes en 67 municipis i ofereixen formació en 17 llengües: alemany, anglés, àrab, espanyol per a estrangers, èuscar, finés, francés, grec, italià, japonés, neerlandés, polonés, portugués, romanés, rus, valencià i xinés.

Millora de les infraestructures educatives: reforma integral del CRA Serra de Benicadell de Salem
Educació ha invertit un milió d’euros en la reforma integral i modernització d’aquesta escola dels anys seixanta per tal d’adaptar-la a les exigències actuals tant en sostenibilitat com en eficiència energètica.
En la visita a l’aulari educatiu, el conseller Vicent Marzà ha volgut fer èmfasi en “la importància de dotar la xarxa educativa rural d’unes instal·lacions òptimes, que suposen una lluita contra el despoblament per la millora d’un servei essencial com l’educatiu i posen encara més en valor la gran tasca pedagògica i innovadora que es fa als centres d’aquestes característiques”.
En aquest context el conseller ha volgut agrair “la magnífica tasca de gestió que s’ha fet des de l’Ajuntament per a tramitar aquesta obra, que ja és una realitat per mitjà del pla Edificant”.
L’aulari de Salem, que compta amb una trentena de xiquets i xiquetes que estudien en tres aules agrupades (una per tot el cicle d’Infantil i dues de Primària), ateses per quatre docents, s’ha reformat per complet substituint totes les finestres i la caldera de calefacció així com els radiadors. A més s’ha reforçat l’estructura i s’han eliminat les humitats, s’han reparat totes les cobertes i s’han instal·lat unitats de tractament d’aire (UTA) específicament dissenyades per a garantir la correcta renovació de l’aire de les aules.
La inversió també ha permés remodelar els espais educatius i per això s’han substituït els sòls i els revestiments; la millora de la seguretat per la modernització de la xarxa amb il·luminació de tipus led de baix consum; i el redisseny de l’escala que funciona com eixida d’emergències. Igualment, també s’ha renovat tota la xarxa de sanejament i s’han canviat els sanitaris dels lavabos.

Recuperació del patrimoni de la comarca: arquitectura i art rupestre
El titular de Cultura de la Generalitat ha volgut reivindicar la recuperació que s’està fent del patrimoni històric de la comarca amb exemples concrets situats a Salem i a Carrícola.
Segons Marzà: “La recuperació del nostre patrimoni històric també és un incentiu fonamental per a atraure visitants a la comarca, amb les conseqüents repercussions positives que això té. Les valencianes i els valencians hem de conéixer el nostre ric patrimoni, també el de les nostres comarques de l’interior. I les administracions ho hem de facilitar i donar a conéixer. És també un focus d’atracció per als visitants de fora del País Valencià que hem de cuidar i promoure”.
A Salem, el conseller Marzà ha visitat un gran pou de neu, que forma part de la ruta dels Nevaters del Benicadell i que està conformada per uns elements patrimonials relacionats amb la indústria de la neu de màxim interés.
El municipi disposa també de set abrics d’art rupestre, que formen un conjunt amb els de Beniatjar i Otos, tots en l’ombria de la serra del Benicadell. Aquest conjunt forma part de la llista de manifestacions d’art rupestre valencià, que és patrimoni de la humanitat. La seua protecció és un objectiu fonamental per a la Conselleria. Per aquest motiu, Conselleria i Ajuntament estan treballant en aquests moments en un projecte que permeta garantir un tancament perimetral adient, imprescindible per a assegurar la protecció de les pintures i donar-les a conéixer millor als visitants.  
Finalment, el conseller també ha visitat Carrícola on ha recorregut el conjunt d’arcades d’origen islàmic que formen part de la ruta els Camins de l’aigua d’aquest poble de menys de 100 habitants. En els últims quatre anys Cultura de la Generalitat ha invertit un total de 150.000 euros en la conservació d’aquestes arcades, que ha rehabilitat després dels efectes que va provocar l’última DANA a la comarca.