Que Joaquín José Cervino Ferrero és l'autor de les “Embajadas del Moro y del Cristiana” escrites en 1860 és conegut pels ontinyentins, i més des que la celebració de l'Any Cervino impulsara una gran quantitat d'activitats per a donar a conéixer la seua trajectòria i la seua obra. Ara bé, són menys els que sabien que Cervino va escriure en 1881 altres Ambaixades, per petició popular. Va ser un text que es va representar en 1881 i 1882, però que finalment es va deixar de costat ja què es va tornar a la primera obra, la de 1860, que és la que ha perviscut en el temps i la que des d'aquest mateix any ha sigut inclosa dins de la declaració com a Bé d'Interés Cultural immaterial per a l'acte de les Ambaixades.
Amb la intenció de recuperar aqueixes segones Ambaixades que Cervino va escriure, s'està treballant en la posada en escena d'aquesta obra, una interpretació que serà a càrrec del grup “Teatre per a tots”.
La data que s'ha triat és el dimarts dia 20, dins de la Setmana Gran, a les 19.30 hores, ja que s'aprofitaria la graderia que s'instal·la per al pregó (que enguany serà el diumenge dia 18) i el concert de música festera del dimecres dia 21.
Cal tindre en compte que és una obra que fa més de 100 anys que no es representa. “Creiem que després de 137 anys estaria bé tornar-les a representar de manera extraordinària i en el mateix lloc per al qual van ser creades, la plaça Major”, explica Vicente Pla, president de la Societat de Festers.
Canvi de dia i unificació de la visita a les tres residencies
Un altre dels canvis que ha anunciat és el de la visita a la Beneficència, un acte que fins ara se celebrava el diumenge de Festes, però que amb la intenció de descarregar aqueix dia i poder incloure en el programa oficial també a les residències San Francisco i la Saleta, se celebrarà el dissabte dia 17 d'agost. Sota el títol “Matinal amb els nostres majors”, l'objectiu, explica Vicente Pla, “és descongestionar el diumenge de Festes i per una altra, visitar a les persones majors, estiguen en la residència que estiguen”.