“Que el Clariano deixe de ser una frontera per a a ser un punt d’encontre”. Aquest és l’objectiu amb el que l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, resumia el plantejament de “Riu Viu” un ambiciós projecte del Govern d’Ontinyent per revitalitzar l’entorn del riu Clariano i aprofitar-lo com a espai de convivència, contemplant una inversió global de 6’5 milions d’euros. El primer edil, acompanyat del regidor coordinador de l’àrea de Territori, Jaime Peris, donava hui detalls sobre un pla d’actuacions que ja ve executant-se i que s’allargarà a la propera legislatura, intervenint en un total de 8 zones en base a 5 eixos d’actuació.
Estos eixos són la recuperació d’elements patrimonials al perfil del riu (com el Pont Vell, el Molí Descals, Hort de la Casa Barberà, muralla, refugis, etc); la recuperació i creació de “recorreguts mediambientals” al voltant de llit; adequació d’espais lliures (zones verdes) als dos marges del riu i el seu nivell inferior; adequació paisatgística de zones mixtes d’aparcament i espai lliure; i actuacions de rehabilitació i millora urbana en edificis privats que donen a la cornisa del Clariano.
S’actuarà en alguns espais públics i també altres privats, pertanyents a unitats d’execució que no està previst que s’executen a curt ni mitjà termini. “Terrenys vacants que presenten una imatge molt deficient sobre els quals podem fer actuacions per millorar substancialment la imatge i relació de la ciutat amb el riu, i que aquest passe a ser una columna vertebral per als barris”, explicava Jaime Peris, qui explicava que dels 6’5 milions d’inversió total del pla, més de 2’7 ja han estat executats, contractats o estan en fase de licitació.
És el cas dels enderrocs de naus ja realitzats a l’antiga fàbrica de Revert (136.000 euros) que dona pas a la 1ª fase de rehabilitació per al nou Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, (900.000 euros). A la part inferior de l’avinguda Sant Francesc el proper dilluns començaran les obres d’acondicionament d’un espai lliure al marge dret del riu (163.000 euros) que es perllongaran fins març; i s’està redactant el projecte d’un mirador en la zona entre trinquets on hi ha un pàrking provisional (150.000 euros). En estos moment s’està executant una nova vorera de connexió entre el Pont Vell i el Trinquet de Gomis, recuperant un espai degradat dins d’una actuació pressupostada en 150.000 euros dels que la Diputació de València aporta 80.000.
Altra actuació que estarà finalitzada als propers mesos és la 1ª fase de la rehabilitació del Pont Vell, valorada en 150.000 euros i on també es compta amb el suport de la Diputació. És una actuació ja adjudicada i que ha tingut que incloure algunes modificacions en base a les indicacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Finalment, també va a encetar-se esta legislatura la 1ª fase del projecte d’accessibilitat a La Vila i tractament de la Muralla Nord, una intervenció que està finalitzant el plec de condicions previ a la seua licitació amb una inversió total de 1.121.000 euros. L’actuació, que inclou la instal·lació d’un ascensor panoràmic al barri de la Vila, compta amb una subvenció europea de 500.000 euros del programa operatiu FEDER.
Per davant, moltes altres intervencions a l’entorn de l’antiga fàbrica de Paduana, la Cantereria, l’entorn del Pont Vell, la zona del Camí dels Carros; el barri de Sant Rafel des del pont de Santa Maria a l’antiga ceràmica; l’entorn de la “Casa Barberà” al barri de La Vila o l’enllaç entre el camí del Carril i l’accés al pont de Santa Maria. Un seguit d’actuacions de regeneració del paisatge i l’activitat urbana vinculats al llit del riu, “per a que aquest passe a ser una columna vertebral per als barris, i revertir així el tractament marginal que ha patit al llarg dels anys aquest espai essencial per a la ciutat”, segons conclouen des del Govern d’Ontinyent.