La Unitat de Patologia Mamària (UPM) del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha vist en l'últim any de mil casos de patologia de mama, dels quals 598 van ser derivats a una primera consulta de cirurgia de la mame, amb tractament quirúrgic a 165 d'ells i primera consulta en Oncologia a 264. La resta de casos vistos en la Unitat van resultar patologia benigna o lesions que necessiten seguiment o control.
La majoria d'estos casos van ser remesos des de la Unitat de Prevenció on es realitza el cribat de càncer de mama. La resta dels casos els van remetre els centres d'Atenció Primària o servicis d'Urgències. En estos últims es van registrar en este mateix temps, un total de 135 casos de sospita de patologia mamària.
El Departament de Salut disposa d'una de les set unitats de patologia mamària acreditades per la Societat Espanyola de Patologia Mamària (SESPM) a la Comunitat Valenciana. 
La UPM està formada pels servicis d'Oncologia, Cirurgia, Radiologia, Anatomia Patològica, Oncologia i Psicooncología junt amb la Unitat de Prevenció i Garbellament. Setmanalment, rep els nous casos de possible càncer de mama que se li remeten tant des de la Unitat de Prevenció, on es realitza el cribat, com des dels servicis d'Urgències hospitalàries o centres d'Atenció Primària. 
La Unitat es reunix en comité per a conéixer i tractar de forma individual cada cas i determina, de forma col·legiada, si es tracta o no de patologia mamària i quin tipus de tractament, seguiment o control es dóna a cada cas. La finalitat és tractar cada nou cas de forma individualitzada i establir el tractament integral que millors resultats puga oferir a cada pacient. 
Quan es presenta malaltia de mama, el comité pot sol·licitar proves complementàries com a biòpsies, ressonància o altres proves radiològiques, i derivar el cas a un servici o un altre en funció que el tractament siga quirúrgic, mèdic, o oncològic o bé només siga necessari determinat control. 
També la Unitat de Patologia Mamària realitza un seguiment i control d'aquells casos per als que no cal un tractament o no presenten patologia concreta però requerixen seguiment segons criteris mèdics vigents.