Si fa dos anys naixia el servei de trituració de restes agrícoles de mans de ‘Stop Cremes’, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Ontinyent, com una alternativa a la crema, ara des d'aquesta plataforma volen fer un pas més enllà i proposen modificar el Pla Local de Cremes per a fer-lo “més racional”.
Així, aquesta plataforma proposa rebaixar de cinc a dos els dies a la setmana en els quals està permesa la combustió de restes agrícoles i eliminar la divisió per zones, és a dir, que les dones 1, 2 i 3 puguen cremar de manera simultània durant els dos dies. Des de ‘Stop Cremes’ consideren que hi ha “massa dies de crema” i insisteixen que “no té sentit que tinguem més de la meitat dels dies de l'any amb l'aire contaminat”. 
El Pla actual, que regula el terme municipal d'Ontinyent, permet cremar de dimecres a diumenge, del 17 d'octubre al 31 de maig, per zones, i està prohibida l'activitat per Pasqua, a l'estiu i quan la Generalitat Valenciana decrete les alertes 2 o 3 de perill d'incendis. 

Més 400 serveis de triturat
La plataforma ‘Stop Cremes’ d'Ontinyent, pertanyent a la Colla Ecologista l’Arrel, va sorgir el 30 d'octubre de 2016 amb la finalitat de “advertir a la població sobre el problema ambiental que suposa la crema de restes agrícoles i de jardineria”. Un any després, a l'octubre de 2017, es posava en marxa el servei de trituració després que aquesta plataforma reunira més de 400 signatures. “Totes les formacions polítiques van entendre que era una mesura necessària i que s'havia de posar remei”, expliquen.
Des que es va posar en marxa s'han realitzat un total de 409 serveis de triturat i s'han eliminat 2.650 m3 de restes vegetals, segons dades de desembre de 2018 facilitats per ‘Stop Cremes’. Un balanç que és “positiu” per a la plataforma però “no suficient”. Hi ha moltes persones que encara es resisteixen a utilitzar aquest servei i que es decanten per continuar fent el de “tota la vida”, expliquen. És per aquesta raó per la qual volen fer un pas més i convertir a més aquesta problemàtica en un debat comarcal, ja aquest assumpte “no depén només d'una població, sinó de tots”, asseguren.
Aquesta setmana ‘Stop Cremes’ traslladava a representants de l'Ajuntament d'Ontinyent la proposta de modificació del Pla Local de Cremes, òrgan que “ha atés les nostres peticions i ha estat del nostre costat”, manifesten des de la plataforma. S'ha obert un termini de 15 dies hàbils perquè ciutadans, organitzacions i associacions poden fer arribar les seues opinions via instància amb caràcter previ a l'elaboració del projecte de l'Ordenança municipal sobre el Pla de Cremes. Per a mobilitzar a la població han creat a més la pàgina de Facebook ‘STOP Cremes’. Des de la plataforma creuen que “Ontinyent ha fets grans passos”, ja que les cremes s'han reduït, però encara “queda molt per fer”.