L’Ajuntament d’Ontinyent ha donat inici aquesta mateixa setmana el procés de contractació de les obres de millora de la Glorieta per un import de 299.366 euros (sense impostos). Es tracta d’un projecte en el que es millorarà l’enllumenat públic, s’instal·larà el nou mobiliari urbà i es millorarà la senyalització.
Segons explica Manuel Ramos, arquitecte redactor del projecte, la nova instal·lació elèctrica s’adaptarà a l’actual normativa d’eficiència energètica, el que redundarà en una reducció del consum energètic i en el compliment dels nivells de lluminositat i uniformitat exigits per l’actual normativa. En la nova distribució dels punts de llum, les línies que transcorren per la Glorieta seran substituïdes, mentre que els trams restants es mantindran.
Les empreses tenen fins al dia 1 de desembre per presentar les seres ofertes.
Cal assenyalar que per a la Glorieta s’estava treballant en un projecte molt ambiciós, amb un pressupost de més d’1 milió d’euros, que incloïa la col·locació d’un gran parc de jocs infantils. Ara bé, el tipus d’actuació que s’anava a realitzar no va generar el consens necessari, pel que el gran projecte va quedar aparcat.
La Glorieta actual potser que tinga el seu origen al jardí-horta que van crear els Franciscans quan es van assentar en Ontinyent durant el segle XVII, quan van ocupar l’antiga ermita de Sant Antoni Abad situada en aquesta zona i tombada a finals del segle XIX, explica el redactor del projecte. Durant la primera meitat del segle XX es van realitzar diverses ampliacions pel seu marge oest, apertura del segon accés i reformes en l’organització del jardí fins arribar a la configuració que té en l’actualitat.
“El projecte suposarà una intervenció parcial al parc i consistirà en la millora de la vegetació, els jocs infantils i la il·luminació preservant els valors que mereixen la inclusió d’aquesta dotació urbana al Catàleg d’Edificis Protegits en Mitjos Urbans”, explica Manuel Ramos en la memòria del projecte.
La zona a la que va a actuar-se és la part interior del jardí delimitat pel banc perimetral, sense intervindre en ell, amb una superfície total de 7.045.03 m2. I és que cal recordar que un dels aspectes que més divisió d’opinions va generar va ser què fer amb l’actual banc perimetral, ja que si s’actuava, havia d’ajustar-se a les actuals exigències de la legislació.
Les obres consistiran en una reorganització dels recorreguts i àrea estancial de forma que siga possible una diferenciació d’utilitzacions; es reforçarà la composició de l’eix principal longitudinal que finalitza en un espai central amb un marc o fons vegetals amb parterres laterals (especies arbustives, aromàtiques i bulboses), i el final del recorregut perimetral acompanyarà al banc de la vora.
També està previst que s’incremente el nombre d’espècies vegetals que afavorisquen la diversitat i la creació d’una nova àrea de jocs infantils de major amplitud i diferenciades per edats, així com la substitució de la il·luminació per adaptar-la a l’actual legislació.

Tornar la casa del jardiner al seu aspecte original
Entre les actuacions prèvies que es mencionen en la memòria, hi ha una que afecta a la coneguda com Casa del Jardiner. A aquesta edificació se li van afegir, amb posterioritat, dos cossos d’una planta a la part davantera i trassera. Aquests annexos seran eliminats ara per tornar a l’edificació al seu volum original, a l’espera d’una futura rehabilitació amb nou ús.