Un llibre editat per l’Ajuntament d’Ontinyent i la institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València recupera la memòria del músic ontinyentí del Segle XVIII Onofre Penalba Donat. El regidor de Cultura, Àlex Borrell, explicava que aquest volum, del que és autora la musicòloga Consol Rico, “serà presentat el pròxim divendres 16 de maig a les 19:00 hores en el Museu del Tèxtil, en una presentació que dona continuïtat al projecte cultural de posada en valor del músic de capella Onofre Penalba, que el passat 3 de desembre ja va incloure un concert al Teatre Echegaray amb la coral Catedralícia de València”.
Àlex Borrell explicava que “allí vam poder escoltar obres d’aquest mestre de capella coincidint amb el 300 aniversari de la composició dels motets de la Puríssima, obra seua. Ara, amb aquest gran treball realitzat per la investigadora Consol Rico, seguim avançant en la recuperació de la memòria d’un músic que mereix ser posat en valor, reconeixent el seu llegat i fent-lo accessible a totes i tots”.
El llibre, que porta per títol “Música i retòrica en Onofre Penalba Donat, mestre de capella. Ontinyent 1701–1767”, obra de Consol Rico, ha estat coeditat pel Servei de Publicacions de l’Ajuntament d’Ontinyent i la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València, i ofereix una mirada profunda sobre la trajectòria musical d’Onofre Penalba al capdavant de la capella de música de l’Assumpció de Santa Maria d’Ontinyent, destacant la troballa de 45 obres seues conservades al monestir de San Lorenzo de El Escorial.
El volum conté la descripció detallada de totes elles i la transcripció completa de 9 partitures de música sacra, principalment obres policorals. Cada peça musical es presenta amb una introducció contextual i un codi QR que permet escoltar-ne l’execució.
Segons el musicòleg Pérez Jorge, Onofre Penalba és el millor compositor documentat en la història musical d’Ontinyent. Amb aquest treball, la ciutat no sols recupera una figura rellevant del seu passat artístic, sinó que enriqueix el patrimoni musical valencià i contribueix al coneixement del barroc hispànic. Després de la presentació a Ontinyent, tindrà lloc altra a València el dimecres 28 de maig a les 19:30 hores al Centre Cultural CISMA, dins dels actes del Festival Beforebeethoven education.