Ontinyent s'ha convertit des d'aquesta vesprada en una ciutat medieval. Amb motiu del Mig Any Fester, els carrers del casc antic de la ciutat s'han transformat amb centenars de llocs de venda i un soc, amb demostració d'oficis i artesania. Ontinyent Medieval l'ha inaugurat el pregó de Vicente Esparza. En el seu discurs, el pregoner ha realitzat en primer lloc un repàs per les diferents decisions reals que van ser decisives per a la ciutat, com quan Jaume I va equiparar Ontinyent amb altres viles reals o quan Martín l'Humà li va concedir el privilegi de celebrar comprat els dilluns. Una altra important decisió va ser l'atorgada per Alfonso V per a realitzar una Fira, una celebració que en 2018 compleix 600 anys.


Vicente Esparza també va recordar l'expansió de la ciutat segles arrere, amb la creació de punts emblemàtics com l'actual Pont Vell o les mesures per a millorar la salubritat en els carrers.
El pregoner va dedicar una part del seu discurs a recordar la seua infància, ja que precisament va nàixer i va créixer en la plaça de Baix, punt des del qual oferia el pregó. Vicente Esparza va realitzar un minuciós repàs a tots els comerços que en la seua infància estaven radicats a la plaça de Baix, que va arribar a albergar una important quantitat de tendes i serveis, com a carnisseries, pescateria, sabateria, formatgeria, tenda d'espècies, ultramarins... l'última de les quals, Casa Barbeta, va perdurar fins a l'any 2017. El pregoner va destacar la gran relació que existia entre el veïnat, els propietaris dels establiments i fins i tot els venedors ambulants, en una època en la qual pràcticament no passaven cotxes per la plaça de Baix i els xiquets passaven llargues podien jugar al carrer.
Moro Marino des de 1972, Vicente Esparza també va recordar l'any en el qual el seu pare va ser capità pels Contrabandistes, en 1961.