Ontinyent és un dels més de 130 municipis valencians que estan a disposició de la Generalitat Valenciana com a ciutat d’acollida a persones refugiades. L’Ajuntament ha donat resposta a una petició de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) formulada hui en la que se solicita un llistat dels recursos que s’hi poden posar a l’abast davant l’emergència registrada amb el vaixell “Aquarius”. Cal recordar que la ciutat forma part des de 2015 de la Xarxa de Pobles i Ciutats Acollidores coordinada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, després que el Consell Municipal de Cooperació aprovara l’adhesió a esta xarxa, que actualment compta amb 133 municipis adherits entre les 3 províncies valencianes.
L’adhesió a esta xarxa, que va ser creada per la Conselleria davant la crisi dels refugiats siris, va comptar amb el recolzament unànime del Consell de Cooperació, del que formen part 15 associacions, ONGs, entitats i representants polítics de la corporació, amb l’assessorament dels tècnics municipals, i es va formalitzar el 23 de setembre de 2015. Mesos després, el 31 de març de 2016, la totalitat de grups municipals van aprovar al ple una moció per donar suport a l’aplicació de polítiques de recolzament als refugiats davant la crisi dels refugiats siris.
Ara, com aleshores, l’Ajuntament d’Ontinyent assumeix les directrius del Consell Valencià, i davant el requeriment registrat hui per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies es posa a la seua disposició davant la situació d’emergència registrada. L’experiència d’Ontinyent com a ciutat d’acollida té altres precedents semblants, com el conflicte armat en Bòsnia en els anys 90, quan la societat civil ja es va organitzar per oferir als refugiats les ajudes humanitàries que es van considerar al seu moment.