Després de l'èxit d'assistència a les Jornades sobre la gestió descentralitzada de residus de l’any 2017, el Consorci de Residus repeteix fòrmula per apropar-se a la ciutadania, fa uns dies a Barxeta. 'Construint el futur de la Gestió de Residus' fou l'altaveu que clarificava un model de gestió de residus pioner, com és el cas del que porta a terme el COR, sense oblidar el paper cada vegada més actiu de la societat civil a l'àmbit de l'economia circular.
I dimecres el Consorci de Residus acollia, a la nova seu del C/Botigues, 21 de Xàtiva, un nou encontre: ‘Reptes davant el nou marc normatiu en la gestió de residus’, on es tractava el marc jurídic en matèria de recollida selectiva en els municipis i la Economia Circular amb el nou marc europeu en la Gestió de Residus, amb focus a la Comunitat Valenciana.
Des del COR, el president, Roger Cerdà considera fonamental seguir amb el model de transparència que ha caracteritzat esta última etapa del Consorci i, per això, ‘seguim escoltant i donant veu a la ciutadania a que expresse les seues propostes’.  
Organitzades pel COR i ECOEMBES, amb la col·laboració de BROSETA Abogados, comptava amb la presència de la Delegada d’Ecoembes a la Comunitat Valenciana, Sonia Poveda, en el moment de la inauguració. A més, des del COR, Eduardo Balaguer i Carmen Savalls, secretari i interventora, respectivament, tractaven el marc jurídic per a un horitzó de possibilitats respecte a la recollida selectiva. 
Per la seua banda, Fernando Cacho i Noelia Moreno, des de BROSETA Abogados, centraven l’atenció en l’Economia Circular, enfocada al Nou marc Europeu en la Gestió de Residus. 

Barxeta, un poble sensibilitzat
En el cas de Barxeta, la mobilització contra l'abocador al Tossal Negre ha significat un abans i un després per a esta població, el no rotund al qual els ha unit i per al que compten, a més, amb el total suport d’esta institució, ja que es tracta d'una iniciativa privada que no forma part del Pla de Gestió de Residus i que a més pot afectar a l'ecosistema del paratge natural pròxim.
Per este motiu i, aprofitant el marc de  la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el passat dissabte 24 de novembre, experts i representants d'institucions, (alcaldes, directors generals i membres del propi Consorci) van debatre i exposar a la casa de la cultura de Barxeta bones pràctiques en gestió de residus, l'estratègia de bioresidus del Consorci i una taula rodona que integrava col·lectius com l'Associació en Defensa del Massís del Buscarró i Ecologistes en Acció que parlaren sobre el futur de la gestió de residus des de la societat civil.
A més, estes Jornades comptaren amb dos tallers dedicats a les i els xiquets, a l’exterior de la Casa de la Cultura.  'Construint el futur de la Gestió de Residus' també va aprofitar per dinamitzar el producte artesà local amb degustacions de pastisseria i formatges a la pausa-cafè de la mateixa.