El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha estat guardonat amb el premi “Desafio 2021 de la Salut por el Clima” que organitza anualment “Salut Sense Mal” (Healthcare Whthout Harm Europe HCWH).
Aquest premi es rep en la modalitat de “plata al lideratge” pel compromís de la institució amb la reducció de la petjada de carboni del sector de la salut i la preparació per a fer front als fenòmens meteorològics extrems, al seu impacte sobre les malalties alhora que pel treball en la promoció de polítiques per a la protecció de la salut pública dels efectes del canvi climàtic.
Aquesta distinció arriba després de l'impuls de la Gerència del Departament a parar atenció a l'impacte que la Sanitat té sobre el medi ambient. Així, a més de mantenir la pertinença a la Xarxa d'Hospitals Verds, en 2018 el Departament es va adherir a l'organització HCWH i en 2019 ja va obtenir l'un guardó similar per liderar aquestes iniciatives en l'àmbit de la Sanitat Pública.
La Gerent Margarita Llaudes diu que “el premi és fruit del compromís evident dels i les professionals que han anat unint-se als projectes i accions que sota aquesta finalitat promovem”
El Departament és l'única institució sanitària de tot el territori espanyol a aconseguir aquesta distinció per part de l'organització Health Care Without Harm, que en col·laboració amb l'OMS, treballa de manera global per a transformar el sector de la cura de la salut a tot el món perquè redueixi la seva petjada ambiental, es converteixi en un punt de referència per a la comunitat en matèria de sostenibilitat i es posicioni com a líder del moviment global per a la salut i la justícia ambientals.
La directora de la Unitat de Recerca i Innovació del Departament Xàtiva-Ontinyent María José Molina que coordina aquestes accions ha manifestat estar “satisfeta amb la consideració d'aquesta organització al treball que estem desenvolupant en el departament i que mostra també, el compromís dels seus professionals fins i tot durant els difícils moments que travessem de pandèmia”.
L'Enginyer Mediambiental d'aquesta Unitat, Jordi Blasco Ferre ha treballat conjuntament amb el Comitè de Sostenibilitat i Salut Urbana del Departament, per a la consecució d'aquest reconeixement internacional i explica que “hem presentat els projectes que s'han dut a terme, que es faran un futur i els que actualment estan en desenvolupament. Tots ells des del vessant mediambiental en centres sanitaris”.
Ahir l'organització d'aquest premi va fer públic els més de 50 institucions hospitalàries guardonades a tot el món, els que han aconseguit algun reconeixement per la seua tasca en la protecció del medi ambient i lluita contra els efectes del canvi climàtic en les institucions sanitàries.