El diputat responsable d'Hisenda i Innovació, Vicent Mascarell, ha presentat este divendres la proposta de pressupost de la Diputació de València per a 2020, que s'incrementa un 9% fins a aconseguir els 530 milions d'euros, quasi 44 milions més que en l'exercici anterior. Este compte, que s'ha d'aprovar en el ple extraordinari del pròxim dilluns, “posara a la disposició dels municipis valencians la major partida pressupostària de la història”.
En paraules de Mascarell, “el pressupost de 2020 reflectix ja les línies estratègiques de l'actual equip de govern provincial per a la present legislatura, amb una aposta decidida per la modernització de la institució”. Este full de ruta es traduix en “l'agrupament de subvencions i inversions per a reduir la burocràcia administrativa, a la recerca d'una administració més àgil i efectiva”.
Els 530.223.730 euros del pressupost de la Diputació garantixen igualment l'autonomia municipal, un altre dels eixos de la gestió provincial, “oferint als ajuntaments la major inversió de la història i facilitant una millor planificació i execució d'estes inversions en els municipis”, segons ha explicat el titular d'Hisenda.
La simplificació en la gestió i la modernització institucional constituixen l'engranatge d'un compte que incrementa de manera exponencial la inversió a les comarques valencianes (prop d'un 20% arribant als 120 milions d'euros) i l'autonomia dels municipis a l'hora de decidir la destinació d'estes ajudes. Però a més hi ha altres dades que alimenten l'esperit d'este pressupost, com l'increment de la despesa corrent a través d'un Fons de Cooperació Municipal que passa de 20 a 40 milions d'euros; la reducció de la despesa financera de 25 a 11 milions; i l'augment de les partides per a Medi Ambient i Serveis Socials, que en l’últim cas puja en 5,5 milions fins a arribar als 19,2 milions d'euros.
Principals partides
Per departaments, el pressupost de la Diputació per a 2020 inclou 70 milions d'euros per a les inversions agrupades en el SOM, gestionat per l'àrea de Cooperació; 37 milions d'euros per a l'àrea de Medi Ambient, que desenvoluparà nous programes de mobilitat sostenible i actuacions per a lluitar contra el canvi climàtic; 22 milions per a Cultura amb la finalitat de mantindre l'oferta museística, teatral i d'oci de la corporació i acostar la programació cultural als pobles més xicotets; i 42 milions d'euros per a l'àrea de Carreteres i Infraestructures, amb l'objectiu de mantindre i millorar les vies de comunicació provincials.
En l'apartat d'empreses dependents de la corporació trobem el Patronat Provincial de Turisme, que disposarà de 4,5 milions d'euros, el Consorci d'Extinció d'Incendis, que tindrà una dotació de 57,7 milions d'euros, i Divalterra, que comptarà amb un pressupost de 24,5 milions d'euros que anirà destinat en gran part als treballs de les brigades forestals per a protegir les muntanyes valencianes.
Destaquen igualment la partida de 5,3 milions d'euros per a Joventut i Esports, els 2 milions d'euros per al departament de Desenvolupament Rural que dirigix Ramiro Rivera, de nova creació, i els recursos per al manteniment dels centres educatius de la Diputació.