La Diputació de València recupera el seu Feminari commemorant el vinté aniversari de l'aprovació de la Llei contra la Violència de Gènere. Ho ha destacat este dimarts la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix, durant la presentació del seté congrés feminista organitzat per l'àrea que dirigix. “Estem vivint una situació dramàtica amb les conseqüències de la Dana; és un moment delicat però també oportú per a reflexionar sobre la protecció de les víctimes, que en situacions extraordinàries com va ser la pandèmia i ara esta riuà es convertixen encara més en el focus de la violència a causa de l'estrés dels agressors”.

Enguix ha realitzat esta reflexió abans d'agrair a les ponents la seua participació en el congrés “tot i la dificultat del moment i el canvi de dates que vam haver de fer a causa de la Dana”. “Ens trobem en ple procés de reconstrucció per a recuperar una certa normalitat, però això portarà el seu temps i hi ha determinats temes, com el de la violència exercida contra les dones, que no podem apartar de les agendes”, assenyala la vicepresidenta, qui ha apuntat que “tots els delictes baixen excepte la violència exercida contra la dona, i una de les explicacions és que esta xacra s'agreuja en situacions de crisi”.

En este punt, Natàlia Enguix ha enllaçat el reforç de la protecció a les dones víctimes després de la Dana, en el qual participa la Diputació al costat de la Generalitat i l'associació Alanna, amb la “necessària reflexió sobre els reptes pendents de la llei estatal aprovada en 2004”. “És innegable que s'ha aconseguit molt arran de l'entrada en vigor de la llei, com el sistema VioGén, la Fiscalia per a delictes específics de violència contra la dona, recursos assistencials i ajudes econòmiques, així com l'atenció psicològica i la formació”, admet Enguix, però també és cert que “existixen reptes pendents, com és contemplar les violències més enllà de les relacions de parella i ex parella; ampliar la protecció a les dones i als seus fills i filles; i dotar de més recursos residencials i laborals a les víctimes”.

Les ponents
La diputada d'Igualtat ha repassat el cartell d'un congrés que “s'ha convertit ja en referent del moviment feminista des que Jorge Rodríguez creara la primera àrea d'Igualtat de la institució en 2015”. Entre les ponents destaca la jurista i ex directora de l'Institut de la Dona balear, María Durán; l'experta en polítiques d'Igualtat Soledad Murillo; la vicepresidenta del Consell i integrant de la comissió mixta que en el seu moment va elaborar la llei estatal, Susana Camarero; i la fiscal delegada de violència sobre la dona Rosa María Guiralt.

També participaran en la setena edició del Feminari Margarita Uría, ponent de la Llei d'Igualtat en el Congrés; la psicòloga forense María Escudero; l'inspector del Grup Gama de la Policia Local de València José Luis Diego; i Beatriz Belando, catedràtica en Dret Administratiu i especialista en violència de gènere. La seua contribució aportarà la visió europea a la reflexió plantejada per Enguix sobre el futur de la legislació amb perspectiva feminista.

La jornada del dimarts l'obrirà l'homenatge a Ana Orantes, la dona que en denunciar les agressions del seu ex marit en un plató de televisió va visibilitzar la xacra social de la violència masclista i va impulsar l'acció política i judicial per a combatre-la, després del seu terrible assassinat a mans d’aquell. Raquel Orantes, filla d'Ana i integrant de la plataforma Dones Artistes contra la Violència de Gènere, estarà present en l'acte inclòs en el seté Feminari, que podrà seguir-se en directe a través del canal Youtube de la Diputació: https://www.youtube.com/@diputacionvalencia