La vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat de la Diputació de València, Natàlia Enguix, portarà al ple de gener, que se celebrarà dilluns que ve dia 27, una moció per a revisar els protocols locals d'assetjament sexual després del cas denunciat per la regidora d'Alzira Mar Chordá. La proposta, presentada pel grup Ens Uneix al qual representa Enguix, insta l'ajuntament de la Ribera Alta a iniciar el procediment que arreplega el protocol local i provincial per a fer front a casos de denúncia d'un presumpte assetjament per raó de sexe.

La portaveu d’Ens Uneix, Enguix explica que el cas d'Alzira “és especialment preocupant perquè, més enllà de la investigació per a esclarir els fets que denuncia la regidora, l'ajuntament, que és un dels fundadors de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, no ha pres cap mesura sobre el tema, obligant l'afectada a demanar ajuda a altres administracions davant el silenci de la institució en la qual exerceix les seues funcions com a càrrec electe”.

Enguix es deté en la gravetat d'una denúncia per presumpte assetjament laboral i sexual que es va conéixer a la fi de 2024. En ella s'arrepleguen “episodis de violència verbal, vexacions, coaccions, gestos obscens i tota una sèrie de conductes denigrants només pel fet de ser dona”. La denunciant atribuïa estes conductes humiliants al seu company Enrique Montalvá, també regidor en el consistori, i va sol·licitar la intervenció de la Comissió d'Igualtat del govern municipal perquè s'activara el protocol enfront de l'assetjament laboral, sexual i per raó de sexe.

Davant la falta de resposta per part de l'ajuntament, més enllà que es derivara el cas a la Fiscalia, Mar Chordá va demanar ajuda a la delegació d'Igualtat de la Diputació que dirigeix Natàlia Enguix, qui ha demanat públicament l'adopció de mesures al consistori. En este sentit, Enguix lamenta la desídia de l'Ajuntament d'Alzira en el cas i que “ni tan sols s'haja produït un pronunciament de suport a la regidora i condemna dels fets denunciats”.

Revisió de tots els protocols
La moció que es votarà en el ple provincial de gener inclou dos propostes d'acord després del cas denunciat a Alzira. En primer lloc, instar els ajuntaments de tota la província al fet que revisen els Protocols d'assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament discriminatori quant a la literalitat del seu àmbit d'aplicació, incloent-hi la totalitat del personal empleat públic amb vinculació funcionarial, personal eventual, personal laboral, càrrecs electes, personal en pràctiques o becari, amb independència de la seua jerarquia institucional.

En segon lloc, i en resposta a la situació denunciada per Mar Chordá, el text sol·licita a l'equip de govern d'Alzira l'adopció de quantes mesures resulten oportunes per a crear un entorn laboral segur i respectuós que permeta a la regidora continuar exercint amb normalitat l'exercici de les funcions que té atribuïdes com a càrrec electe.

La vicepresidenta Natàlia Enguix recorda que el marc legal estatal “obliga les administracions públiques a elaborar protocols de prevenció i actuació enfront de l'assetjament sexual i per raó de sexe, en els quals tot el personal públic amb independència de la seua relació laboral ha de respectar la dignitat de les persones i la igualtat de tracte de dones i homes”.