La vicepresidenta primera i responsable d’Igualtat, Natàlia Enguix, demana al ple que la Diputació de València no subvencione els premis Rei Jaume I de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I fins que el jurat no siga paritari i hi haja presència equitativa de dones i homes entre les persones guardonades. La petició arriba després que el jurat no haguera guardonat enguany cap dona.
Així, Enguix exposava al plenari que “la defensa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes ha de ser un dels eixos vertebradors de les polítiques de la totalitat de les institucions públiques i un dels principals mecanismes que ens permeten avançar és el del reconeixement públic, per la qual cosa decisions com les del Jurat dels Premis Jaume I d'enguany no tenen cabuda en una institució implicada amb la lluita per la igualtat entre dones i homes com és la Diputació de València, on considerem inadmissible que no s'haja guardonat a cap dona en l'edició d'enguany”.
La portaveu d’Ens Uneix recordava que “la visibilitat del talent femení és clau per a abordar la subrepresentació que històricament han patit les dones en àmbits com la ciència, la investigació i la innovació i per a inspirar a futures generacions de joves i xiquetes”.
Moció 8M
La Diputació de València ha aprovat de manera conjunta, en els vots a favor d’Ens Uneix, PP i PSPV i l’abstenció de Compromís la moció en motiu del Dia Internacional de la Dona presentada per la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix. El text posa el focus en com les tragèdies, com la DANA del passat mes d’octubre o la pandèmia, tenen un gran impacte de qualsevol tipus en les dones.
Així, la vicepresidenta primera Natàlia Enguix afirmava que “dedicarem el nostre esforç este 8 de març a visibilitzar aquesta major vulnerabilitat però també la capacitat de resistència de les dones que han col·laborat colze a colze amb els homes sense diferències”. Enguix incidia que “la igualtat entre homes i dones és un dret irrenunciable i ara més que mai hem de posar en valor la lluita del moviment feminista per a continuar avançat en conquestes socials i no retrocedir davant les noves formes que adopta el patriarcat”.
En esta línia, la diputada d’Igualtat i portaveu d’Ens Uneix recordava que “és necessari parar-nos a reflexionar sobre el treball realitzat en aquests 10 anys des de la seua creació i sobretot analitzar en què s’ha de millorar i com hem de fer-ho des de la Diputació i sempre de la mà de totes les entitats locals” i remarcava que “la igualtat no és un objectiu llunyà, sinó una tasca de cada dia”. En aquest sentit, Enguix reclamava al grup polític Vox “que és una barbaritat comparar el feminisme amb el terrorisme perquè el moviment feminista és un dels moviments més pacífics de la història” i els preguntava amb ironia: “la valia dels homes es pressuposa i la de les dones es qüestiona? A la vista està que les mesures d’acció positiva són necessàries perquè les dones estiguen presents en tots els sectors”, exposava.
La proposta plantejava en els seus acords “garantir des de totes les administracions locals serveis de qualitat que permeten a les dones conciliar la seua vida laboral, familiar i personal, així com vetlar per la dignitat de les dones i xiquetes”, alhora que “impulsar projectes que garantisquen que les noves generacions cresquen en un entorn que promoga la corresponsabilitat entre homes i dones”. La moció també inclou la promoció de la participació de les dones “en tots els nivells, promovent la seua presència en òrgans directius i donant suport a l'emprenedoria femenina”, “prestar una atenció específica i particular a les dones del medi rural i les dones amb discapacitat”, així com “impulsar l’acció coordinada de totes les administracions públiques, la societat civil i el sector privat perquè només mitjançant la cooperació podrem aconseguir un progrés sostenible”.
Enguix, per tant, afegia que aquesta moció i acords són necessaris perquè tot i que “hem avançat molt en matèria legislativa, situant-nos a l’avantguarda internacional, les últimes xifres esmentades i la irrupció dels negacionistes de la violència de gènere que qüestionen les polítiques de gènere, posen de manifest la necessitat de reforçar les polítiques d'igualtat, de conciliació i corresponsabilitat especialment des de l'àmbit local, per a garantir el ple exercici dels seus drets”.