La devastadora DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que va assotar la Comunitat Valenciana el 29 d'octubre va deixar un rastre de destrucció en el comerç local del qual moltes persones encara no s'han pogut recuperar. Més de 8.000 empreses es van veure afectades per les fortes pluges, inundacions i danys col·laterals, de les quals entre el 70 i el 80% van experimentar danys severs o moderats. Entre les principals dificultats van destacar la falta de recursos bàsics com aigua i electricitat, així com la manca d'una cobertura adequada per part de les companyies d'assegurances. Moltes empreses encara esperen el pagament de les seues pòlisses, la qual cosa ha exacerbat la seua situació financera.
“Després de sis mesos ja des de la riuada, es fa necessari que s'apliquen mesures efectives per a aconseguir la tan esperada recuperació. Per això, hem sol·licitat que s'avance als comerços el 50% de les indemnitzacions del Consorci i que es multipliquen per cinc les ajudes directes. La situació és insostenible i el comerç no pot esperar més. Encara hi ha expedients de comerços en el Consorci que encara no s'han resolt” explica Amparo Barroso, secretària general de Confecomerç, agrupació de comerciants que aglutina més de 200 associacions sectorials i territorials a la Comunitat Valenciana.

“La situació encara continua sent molt complicada per a moltes empreses. Després de la DANA, ens trobem amb comerços que no sols han perdut els seus productes, sinó que també enfronten la falta d'infraestructura bàsica per a continuar operant. A això se suma la incertesa pels pagaments de les assegurances, la qual cosa fa encara més difícil la recuperació”, indica.
Des de Confecomerç destaquen la necessitat d'una resposta continuada i coordinada per a donar suport a la recuperació total del comerç valencià. “El temps corre en contra dels comerços que intenten recuperar-se. És necessari que tant el govern central com les autoritats autonòmiques treballen de manera conjunta per a aportar els recursos necessaris per a arribar a la desitjada normalitat”, en paraules d'Amparo Barroso.
La situació d'un important percentatge dels negocis afectats per la DANA continua sent alarmant. Es calcula que al voltant de 8.000 comerços en la zona metropolitana de València es van veure greument impactats, amb moltes petites i mitjanes empreses enfrontant pèrdues irrecuperables.
“Molts negocis no tenen recursos suficients per a reparar les seues instal·lacions i continuar operant. En alguns casos, les reparacions són tan costoses que pareix una missió impossible. És urgent que el govern facilite ajudes directes”, manifesta Barroso.
Un dels principals punts de fricció per als empresaris és la falta de cobertura per part de les assegurances. Malgrat haver pagat les seues pòlisses durant anys, molts negocis no han rebut el suport necessari per a fer front als danys provocats per la DANA. Els retards i la falta de respostes per part de les companyies d'assegurances han deixat moltes empreses en una situació financera molt difícil.
“Les companyies d'assegurances no estan complint amb el que van prometre. L'ajuda no arriba i moltes empreses estan veient com s'enfonsen sense poder obtenir el suport que necessiten. És fonamental que s'agilitzen estos processos i que el govern central intervinga perquè no es perden més negocis”, va destacar Inmaculada López, una de les màximes responsables d'ACEMASS (Associació de Comerciants i xicotets empresaris de Massanassa) amb to preocupat. “El consorci ha actuat a la baixa en molts casos i els comerciants que tenien dos o més locals només han obtingut una ajuda de 5.000 euros, una quantitat irrisòria que no els ha donat marge de maniobra”, indica Inmaculada López. “Encara que calculem que entre el 60% i el 70% dels comerços han pogut reobrir, cada vegada coneixem més casos de locals que han abaixat la persiana per sempre”, observen des de Massanassa, una de les localitats més afectades el passat 29 d'octubre.
Un altre dels municipis en què la DANA va causar major impacte va ser Paiporta. Allí, des d'ACOPA (Associació de Comerciants de Paiporta), Silvia Muñoz remarca que al voltant d'un 15% de comerços que es van veure afectats per la DANA no tornaran a obrir. “La rendibilitat de molts locals s'ha tornat tan negativa que reconstruir és, en alguns casos, una utopia”. La gerent d'ACOPA explica que “els empresaris i comerciants d'edat avançada s'han quedat sense marge ni forces per a revertir una situació catastròfica”.
Propostes per a la recuperació econòmica
Quant a les possibles solucions, Barroso proposa una sèrie de mesures urgents per a previndre més tancaments de negocis i assegurar l'estabilitat econòmica de la regió. Entre estes, es troben la suma de suports financers immediats, cobertura d'assegurances adequada i un enfocament integral que involucre tant el sector públic com el privat.
“La clau és treballar de manera col·laborativa. Els negocis no poden fer-ho sols. Necessitem de la solidaritat de la comunitat, de les associacions locals, però també del suport del govern. Un pla integral d'ajuda és el que garantirà que puguem tirar endavant”, subratlla Barroso.

A més dels efectes sobre les empreses, la DANA també ha tingut un fort impacte en les comunitats locals. La pèrdua d'ocupacions i la pressió sobre els comerciants dels municipis afectats són només algunes de les conseqüències que s'estan vivint en la regió afectada.
“És fonamental que protegim els nostres negocis locals. Són el cor de les nostres comunitats i el seu tancament tindria repercussions molt més enllà de l'econòmic. Les ocupacions que es perden no sols afecten els empresaris, sinó també els treballadors i les seues famílies”, va apuntar la secretària general de Confecomerç.
En este context, la col·laboració entre els negocis i les associacions locals està sent clau. Des del primer moment, les associacions estan proporcionant informació, assessorament i suport als afectats, mentre que les iniciatives comunitàries estan ajudant a pal·liar els efectes de la crisi.
Les associacions de comerciants dels municipis afectats no han estalviat esforços a l'hora de llançar campanyes per a conscienciar els veïnats de la importància de donar el seu suport perquè les localitats no es convertisquen en llocs sense serveis tal com s'han conegut des de fa dècades. “No hem parat de llançar campanyes”, apunten des d'ACEMASS, “i la resposta del veïnat ha sigut excel·lent. Ells són els primers que esperaven la reobertura dels negocis perquè els carrers tornaren a tindre vida”, afirma Inmaculada López. “Tindre un comerç local fort fa forta una ciutat”, assevera per la seua banda Silvia Muñoz, i subratlla que “la força, la valentia i la capacitat de renéixer han sigut, una vegada més, exemplars en els comerços de proximitat”.
Respostes insuficients i perspectives de futur
Les autoritats nacionals i regionals han pres mesures per a donar suport als negocis, però segons Barroso, la resposta ha sigut insuficient en comparació amb la magnitud dels danys: “El govern ha de ser més àgil en la seua resposta. La burocràcia no pot continuar sent un obstacle quan hi ha vides i ocupacions en joc. En casos tan impactants com en el de la DANA necessitem mesures ràpides i eficaces per a evitar que més empreses es vegen forçades a tancar”.
Un altre desafiament important és la falta d'accés a crèdit. Molts negocis no poden accedir als préstecs necessaris a causa dels estrictes requisits dels bancs, la qual cosa agreuja encara més la seua situació.
“La banca ha d'oferir condicions més flexibles. Els préstecs han de ser més accessibles per als negocis que lluiten per sobreviure. És el moment de donar suport als nostres empresaris i autònoms, no d'imposar barreres addicionals”, afig Barroso.
Malgrat les dificultats, la Comunitat Valenciana es manté unida. Les iniciatives de suport i solidaritat estan marcant la diferència per a moltes empreses que continuen lluitant per mantindre's a flotació. Com afirma Barroso: “Si alguna cosa ha quedat clara en estos dies tan difícils, és que la força de la nostra comunitat i la solidaritat entre els comerços són la nostra major esperança per a tirar endavant.”
Finalment, Barroso va destacar la importància de mantenir una visió positiva enmig de la crisi: “Encara que la situació és complicada, continuem lluitant per la recuperació total. Si mantenim la unitat i la col·laboració, podrem superar esta tragèdia. És fonamental que tots, des de les autoritats fins als propis ciutadans, continuem treballant junts per a recuperar la nostra economia local”.