La Diputació de València ha actualitzat el reglament de la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere per a adaptar-la a la nova normativa europea, nacional i autonòmica que ha entrat en vigor des de l'última revisió en 2022. D'esta manera, l'àrea d'Igualtat que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, amplia i modernitza la composició d'una estructura de treball en xarxa de la qual podran formar part els consorcis i les mancomunitats.
La mateixa Natàlia Enguix explica que amb esta adaptació a la normativa actual, “afavorim la implementació de programes i activitats en altres àmbits d'actuació, no sols els ajuntaments, que ens permetran arribar a un major nombre de persones destinatàries”. La responsable d'Igualtat avança que en la pròxima assemblea general ordinària de la Xarxa “s'adheriran les primeres mancomunitats, que ja ho han sol·licitat”.
Els requisits per a formar part d'esta plataforma de treball conjunt per a fer front a la violència exercida contra les dones no varien. En els estatuts d'estos organismes que ara podran adherir-se haurà de figurar la promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, la inclusió de les dones en tots els àmbits socials, l'erradicació de la violència de gènere i, com a novetat, dur a terme programes de millora de l'ocupabilitat de la dona.
A més, segons detalla Natàlia Enguix, “hem millorat la redacció i revisat els requisits d'adhesió i permanència en la Xarxa tant als 12 com als 24 mesos; s'ha adaptat la redacció del text al llenguatge inclusiu i no sexista i s'ha modificat la denominació i composició de la Comissió Experta, fruit d'un procés participatiu i de consulta tant als ajuntaments que formen part de la Xarxa com a la pròpia comissió”. Actualment, està en marxa el procés de renovació de les persones que integren la Comissió Experta.
237 membres i un 20% més d'ajudes
La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere va ser creada en 2018 en temps de Jorge Rodríguez com a president, amb Isabel García com a diputada d'Igualtat, i compta en l'actualitat amb 237 ajuntaments adherits. Enguany, els consistoris que formen part de la Xarxa disposen de 900.000 euros, un 20% més que en l'anterior exercici, per a finançar els seus projectes i activitats en matèria d'Igualtat.
A l'abril va tindre lloc l'última assemblea de la Xarxa, l'onzena, en la qual es van adherir 26 nous membres a una plataforma que treballa conjuntament per a donar resposta a la violència exercida contra les dones, amb una cobertura que arriba al 90% de la província.
La Ribera Alta amb 33 i la Vall d'Albaida amb 32 són les comarques que més municipis tenen adherits, seguides per la Safor amb 29 ajuntaments membres; la llista la completen l'Horta Nord (22); l'Horta Sud (19); el Camp de Túria (16); la Costera i la Serranía (15); la Ribera Baixa (11); la Plana Utiel-Requena i el Camp de Morvedre (9); la Canal de Navarrés i l’Hoya de Buñol-Chiva (8); el Valle de Ayora-Cofrentes (6); i el Rincón de Ademuz (4).
Les ajudes econòmiques es concedixen en règim de concurrència competitiva per als consistoris que integren la Xarxa provincial. Entre els projectes subvencionables destaquen els relacionats amb la prevenció, detecció i lluita contra la violència de gènere; la coeducació dirigida a la comunitat educativa i agents socials dels municipis; l'atenció integral per a dones en el sistema prostitucional i víctimes d'explotació sexual; la formació especialitzada per al personal tècnic, polític i de servicis socials dels ajuntaments; i els protocols de protecció coordinats amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
Altres propostes que poden rebre finançament de la Diputació que presidix Vicent Mompó són les contemplades en els plans d'Igualtat locals i les incloses en el Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià. A més, els ajuntaments que integren la Xarxa poden sol·licitar ajuda per a la posada en marxa de campanyes de sensibilització en mitjans i suports publicitaris, així com de prevenció del consum de prostitució.
Els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa són disposar d'una Regidoria i un Pla d'Igualtat o contra la violència de gènere propis, estar adherits al Servici Telefònic ATENPRO d'atenció i protecció a les víctimes (en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants l'adhesió a ATENPRO s'ha de realitzar a través de la Diputació) i comptar amb una Unitat d'Igualtat (els de més de 20.000 habitants) o garantir-se esta per les persones de l'àrea de Servicis Socials en els de menys de 20.000 habitants.