La Diputació de València ha aprovat per unanimitat, durant el ple de setembre, 1.473 sol·licituds dels ajuntaments, ens locals menors i mancomunitats de la província per a executar altres tants projectes de millora d'infraestructures i serveis en els municipis valencians, en el marc del Pla d'Inversions 2022-23 que compta amb una dotació global de 144 milions d'euros.
Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. L'àrea de Cooperació que dirigix Carlos Fernández Bielsa ha rebut més de 1.500 sol·licituds en el segon pla inversor de la legislatura, la pràctica totalitat de les quals, un 99,5%, seran licitades i executades directament per les corporacions locals.
Esta és una de les principals novetats del pla, que a més de l'autonomia local i els criteris de repartiment objectius pretén reduir la burocràcia. Ho explica el propi Bielsa, qui recorda que els responsables locals són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa ajuda a agilitzar les tramitacions i a executar les actuacions amb major rapidesa”, assenyala el responsable de Cooperació Municipal.
Esta novetat, aplaudida pels responsables locals, s'ha reflectit en el llistat de projectes al qual dona llum verda el ple de la Diputació, ja que la corporació només s'encarregarà d'executar les dos sol·licituds de Benimuslem, mentre que la resta de municipis i mancomunitats beneficiàries assumixen directament la posada en marxa de les seues obres. En l'anterior Pla d'Inversions, al voltant d'un centenar de pobles va delegar en la Diputació l'execució dels seus projectes.
Eficiència energètica
Altra de les característiques d'este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l'accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d'estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d'aigua potable i la instal·lació d'enllumenat eficient en la zona.
Sobre estos pilars, les xifres del Pla d'Inversions 2022-23 ens deixen 344 projectes aprovats d'urbanisme i accessibilitat (23% del total) i 387 sol·licituds visades d'actuacions en espais i serveis públics dels municipis (25,8%). En conseqüència, la mitat de les obres que s'executaran enguany i el pròxim a les comarques valencianes seran de millora d'infraestructures, equipament i patrimoni, sense perdre de vista l'accessibilitat dels carrers, places i immobles dels nostres pobles.
Per darrere d'estes actuacions bàsiques per al desenvolupament i la qualitat de vida en els municipis, se situen els projectes vinculats amb l'eficiència energètica i els equipaments de smart cities. Entre les dos categories es registren 244 sol·licituds, una mica més del 16% de les propostes presentades. Altres línies d'inversió destacades són la millora i creació d'instal·lacions esportives (164 projectes, l'11% del total); la renovació de zones verdes i parcs infantils (152 projectes, més del 10%); i les actuacions en la xarxa de sanejament, aigua potable i clavegueram, amb més de 140 obres aprovades (prop del 10%). A més distància apareix l'asfaltat de camins, amb 64 projectes presentats.
En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d'alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d'executar-se”. El diputat de Cooperació va destacar de nou el compromís dels responsables locals amb la igualtat, l'energia no contaminant i l'aigua neta, principis que “ens situen a l'avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles, com demostra l'interés suscitat en altres diputacions pels criteris i valors d'este programa i la seua fórmula de repartiment”.
Inversions més importants
El llistat d'actuacions incloses en el Pla d'Inversions 2022-23 de la Diputació de València presenta municipis que han decidit destinar la seua assignació a un sol projecte, cas de Petrés al Camp de Morvedre, L'Alqueria de la Comtessa a La Safor i Olocau i Loriguilla al Camp de Túria, entre altres; i localitats que han distribuït la inversió en múltiples projectes de menor pressupost però igualment importants, com per exemple Pedralba, Alzira i Faura, amb 19, 16 i 15 sol·licituds aprovades.
Entre les obres amb major pressupost destaquen la reforma en la piscina municipal projectada per Rocafort, amb una inversió de 650.000 euros; la construcció del Parc de les Alfàbegues a Bétera, amb una partida de 822.000 euros; la rehabilitació de la llar del jubilat del Real de Gandia (455.000 euros); la construcció del centre polivalent d'empreses i serveis de Xeraco (596.000 euros); la repavimentació i millora de l'accessibilitat als carrers de Manuel (470.000 euros); i la recuperació del Parc de la Devesa a Godella (492.000 euros