La Diputació de València fa un pas més en el tancament de Divalterra i l'assumpció de les funcions de la fins ara mercantil per part de la pròpia corporació i el Consorci Provincial de Bombers. Este dimarts, la Comissió Informativa Especial per a la Transformació del Sector Públic de la Diputació ha abordat els detalls de la dissolució de Divalterra recollits en un dictamen que s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern i que ha comptat amb les aportacions i el suport dels representants dels treballadors.
Els sindicats han recolzat esta proposta de dissolució de l'empresa en la comissió negociadora que s'ha celebrat abans de la Comissió Especial. En esta última, Vox i La Vall ens Uneix s'han abstingut i el PP i Ciutadans han votat en contra d'un dictamen que ara han de confirmar el ple i la Junta General que es convocaran en breu.
El dictamen comença informant que la Diputació, en l'exercici de la seua potestat d'autoorganització, ha iniciat l'expedient per a la gestió, per part de la pròpia entitat, de les competències i funcions de la província que en l'actualitat gestiona la mercantil Divalterra, així com la consegüent dissolució i extinció de l'empresa. Al seu torn, sol·licita al Consorci Provincial de Bombers que assumisca la gestió del servei provincial de prevenció d'incendis forestals mitjançant les Brigades Forestals.
Tant la Diputació com el Consorci de Bombers adscrit a la mateixa continuaran prestant tots els serveis que en l'actualitat presta Divalterra, amb la mateixa infraestructura i plantilla de l'empresa. S'establirà una data d'acceptació en la qual tindrà lloc la transmissió dels béns, drets i obligacions de Divalterra a l'ens provincial i el Consorci, així com el personal, vehicles, equipament informàtic, material d'oficina i mobiliari de caràcter inventariable.
En el dictamen tractat en la comissió especial per al tancament de Divalterra s'informa també que la Diputació finançarà íntegrament el cost del servei que assumisca el Consorci Provincial de Bombers, amb la finalitat de no posar en risc la sostenibilitat financera de l'ens adscrit a la corporació.
Liquidadors i transferència de serveis
El full de ruta inclou la proposta a la Junta General de Divalterra de la dissolució de la societat, que porta aparellat el nomenament dels liquidadors que gestionaran els serveis de l'actual mercantil fins a la data d'acceptació definitiva en la qual la Diputació i el Consorci assumisquen totes les competències.
Quant a la Diputació, es farà càrrec de la promoció turística de la província de València, de la qual fins ara s'encarregava el Patronat des de Divalterra; de la informació territorial que s'oferix als ajuntaments a través de l'eina ‘Geoportal Dival’; de la coordinació i dinamització de la Xarxa d'Agències de Desenvolupament Local de la província; del servei de comunicació i el registre de documents de Divalterra; i de l'assessorament jurídic, transparència i protecció de dades de l'empresa pública.
Per part seua, el Consorci Provincial de Bombers assumirà la gestió directa de les brigades forestals i dels més de 500 empleats que fan treballs de silvicultura i prevenció d'incendis, sota un comandament únic que ja venia prenent les decisions en matèria de prevenció i extinció d'incendis.
En la data en què es determine l'assumpció de funcions, la Diputació i el Consorci se subrogaran en tots els convenis de col·laboració, contractes i acords subscrits per la mercantil Divalterra, i assumiran els contractes temporals d'obra i servei del personal laboral de Divalterra que es trobe en esta situació. De la mateixa manera, els processos de selecció de personal que s'hagen iniciat hauran de finalitzar-se.
Raons del tancament
L'escrit exposat este dimarts en la comissió especial per al tancament de Divalterra inclou els motius que han portat al president Gaspar i l'equip de govern provincial a escometre el procés de dissolució de l'empresa creada en 1988 amb el nom d’Imelsa. Segons recull el text, “esdeveniments recents que analitza la Justícia i la inadequació de la naturalesa jurídica i l'objecte social de l'empresa a les activitats que en l'actualitat realitza han portat al ple de la Diputació, constituït en Junta General de Divalterra, al convenciment que la societat mercantil no és la fórmula més adequada de gestió”.
En este sentit, la decisió es pren tenint en compte l'informe conjunt de Secretaria i Intervenció de 23 de març de 2021, que considera “necessària la transformació del sector públic de la Diputació” i apunta que “la solució més convenient és la dissolució i extinció de l'organisme autònom Patronat Provincial de Turisme i la societat mercantil Divalterra S.A. i que la Diputació recupere les funcions i serveis que els té encomanats, excepte la de prevenció d'incendis forestals”.