La Diputació de València ha aprovat el pressupost de 2025 amb els vots a favor del PP, Ens Uneix, el PSPV i Vox i l'abstenció de Compromís. Els comptes provincials per a l'any vinent tindran una dotació històrica de 778,7 milions d'euros que servirà per a donar resposta a les devastadores conseqüències de la Dana en desenes de municipis, així com als reptes de la resta d'ajuntaments que no han resultat afectats. L'ajuda directa per a fer front a la catàstrofe arriba als 150 milions d'euros i es coordinarà a través del Pla en Peu, el Pla Valencià d’Ajudes per a la Reconstrucció. El record a les víctimes de la Dana ha protagonitzat l'inici del ple amb un minut de silenci en la seua memòria.

El detall de l'ajuda directa deixa 51 milions d'euros per a la resposta immediata en carreteres, infraestructures hídriques, extracció de fang en garatges i soterranis, i la reposició de material informàtic i flotes de vehicles municipals; més altres 20 milions per a restaurar parcs i equipament dels bombers. Estes partides ixen a compte del romanent de 2024, que s'ha destinat a les actuacions d'emergència. La resta, 79 milions d'euros, s'incorporen en el nou pressupost, amb 40 milions per al fons de contingència post Dana; altres 20 milions per al Pla de Resposta i Prevenció contra Catàstrofes Naturals; sis milions per a subvencions de suport als sectors econòmics; tres milions per a assessorament tècnic; i 10 milions que s'afigen al Fons de Cooperació Municipal per a inversió i despesa corrent. En total, 150 milions.

En paraules del president, Vicent Mompó, “este pressupost no sols és excepcional pels números, també ho és per la implicació amb les famílies afectades i aquells que necessiten la nostra ajuda després de la Dana, i per l'esperança que junts superarem les dificultats i tirarem avant”. “Volem ajudar la província a alçar-se amb força, oferint als 266 municipis i les tres entitats locals menors les ferramentes necessàries per a reconstruir, avançar i mirar al futur”, ha afegit el president, qui ha coincidit amb la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, en “el pas avant que dona la institució per damunt de regles fiscals i limitacions pressupostàries, posant tots els seus recursos a la disposició de la ciutadania”.

Mompó ha presidit un ple de pressupostos que ha tingut lloc setmanes abans del que és habitual per a “oferir als municipis, especialment als afectats, una resposta immediata que estiga a l'altura de la tragèdia”. “La Diputació està posant al servici d'estos ajuntaments tots els recursos econòmics, tècnics i d'assessorament dels quals disposa, amb les portes obertes en tot moment i una resposta immediata que ja hem iniciat a càrrec del pressupost de 2024 i continuarem en el que hui aprovem, amb 150 milions d'euros d'ajudes directes per a la reconstrucció”.

Uns comptes excepcionals
La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha explicat que la corporació “recorre a un préstec de 106 milions d'euros per a fer front al finançament del Pla Obert, a la dotació d'un pla de prevenció i emergència contra els desastres naturals, un fons de contingència per als danys produïts per la Dana, i a l'ampliació del Fons de Cooperació”. En la seua opinió, “és un pressupost obert, com ho és el principal programa inversor de la institució i la gestió d'este equip de govern, que té en compte les necessitats sobrevingudes que poden tindre els ajuntaments, com ha sigut el cas de la riuà”.
Sáez, que ha dedicat les seues primeres paraules als afectats per la Dana i ha donat el condol a les famílies dels morts, ha insistit en eixos “esdeveniments sobrevinguts que ens han obligat a replantejar i ajustar el pressupost i també a alterar la planificació econòmica i financera prevista per a la legislatura”. “Les paraules són importants però també ho són els fets”, ha assenyalat la titular provincial d'Hisenda, qui abans d'entrar en matèria ha deixat clar que el pressupost “és només un punt de partida, sempre obert a modificacions i urgències, ara més que mai”.
La responsable provincial d'Hisenda ha desglossat les principals partides del pressupost del pròxim any que, tenint en compte les modificacions d'estes últimes setmanes sobre els comptes de 2024, destinen 150 milions d'euros a actuacions per a reparar danys i atendre els afectats per la Dana. Una altra de les grans línies és la del Pla Obert, un pla quadriennal que en el seu segon any contempla 105 dels 350 milions de la seua dotació global. Una de les grans novetats és que els municipis afectats podran invertir els diners del pla en projectes vinculats a la reconstrucció, sense necessitat de respectar els percentatges establits per l'àrea que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, quant a actuacions del cicle de l'aigua, zones verdes i instal·lacions esportives.


El Fons de Cooperació arrancarà en 2025 amb 50 milions d'euros per a inversió i despesa corrent, deu més que els anys anteriors, “amb la voluntat d'augmentar-ho a compte del romanent”. En el present exercici, la Diputació ha elevat fins als 80 milions l'assignació total al programa conjunt amb la Generalitat, utilitzant part d'eixe romanent que també s'ha destinat a la resposta immediata a la Dana. Una altra de les grans aportacions, com succeïx cada any, és la que rep l'Hospital General, que esta vegada serà de 163 milions d'euros, 22 més que en l'anterior exercici.

Entre les àrees, la de Carreteres i Infraestructures que pilota la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, tindrà una consignació de 61,2 milions d'euros, als quals cal sumar els 25 milions que formen part de la resposta immediata de Diputació a la crisi amb la reconstrucció de ponts i vies danyades per la riuà. El Consorci Provincial de Bombers, amb Avelino Mascarell al capdavant, disposarà de 68 milions en el nou curs, més els 20 avançats per a restaurar els parcs i l'equipament.

Proximitat, aigua i servicis socials
La proximitat és una de les grans obsessions de l'equip de govern comandat per Mompó, Enguix i Mazzolari, que en els comptes de 2025 es traduïx en un increment de tres milions d'euros tant en Assessorament, que es va a 8,7 milions per a facilitar la contractació d'enginyers, arquitectes i aparelladors per a la reconstrucció, com en Gestió Tributària, que donarà resposta a les noves delegacions tributàries dels municipis, cas de la taxa de residus, i la devolució de rebuts en les zones afectades. A més, la corporació aposta per la implantació d'una xarxa d'oficines comarcals en la qual s'invertirà una mica més d'un milió d'euros per a acostar als municipis els servicis que presta la Diputació.

Altres àrees que creixen de manera exponencial són Gestió Forestal, que arriba als 11,3 milions d'euros, i el Cicle Integral de l'Aigua, que duplica l'assignació fins a arribar a 5,6 milions. No poden faltar en els comptes els programes de servicis socials municipals, la dotació dels quals frega els 27 milions d'euros mostrant el compromís de la corporació amb el benestar i la cohesió social, l'àrea que dirigix Imma González.

El debat pressupostari
En defensa dels comptes, la vicepresidenta Enguix ha posat l'èmfasi en “el consens aconseguit per la Diputació al marge de conflictes partidistes”. La portaveu d'Ens Uneix ha agraït l'esforç de la diputada d'Hisenda, Laura Sáez, per a arribar a acords amb tots els grups, i ha enaltit “el treball d'este govern que actúa amb eficàcia i responsabilitat al costat dels alcaldes i alcaldesses que s'entreguen sense descans”. “Hui la política ha fet un pas al capdavant enfront la tragèdia, perquè les persones afectades per la Dana es convertixen en la prioritat d'una reconstrucció que durarà anys”, ha assenyalat Enguix, qui ha avançat la intenció de l'executiu provincial d'incorporar al llarg del pròxim any "projectes concrets per als municipis turístics i els de més de 50.000 habitants”.

El portaveu de Vox, Sergio Pastor, ha destacat la paraula consens i ha tendit la mà per a "fer política al servici dels ciutadans, sense entrar en la confrontació i prioritzant la reconstrucció de la província que teníem abans del 29 d'octubre”. Pastor ha donat el seu vot favorable al pressupost per a “entrar en l'acció i no en el pensament polític, oferint respostes a les zones afectades sense oblidar-nos de la resta de municipis”. El portaveu de Vox ha destacat el lideratge del president Mompó en la gestió de la tragèdia i ha finalitzat la seua intervenció “orgullós de recolzar a este govern que, malgrat no tindre competències en totes les matèries, ha impulsat els treballs necessaris per a ajudar a ajuntaments i persones”.


En la mateixa línia, el portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, ha votat a favor d'un "pressupost expansionista que té les llums llargues per a aconseguir que els pobles siguen encara millors després de la recuperació”. “No és un debat ni un pressupost qualsevol. La situació ens obligava a canviar el guió per a fer front a la tragèdia units, com ja ocorreguera després de la pantanada de 1982”, ha apuntat Bielsa, qui celebra “l'endeutament productiu” pel qual aposta la Diputació i avança la proposta d'un "pla estratègic de recuperació provincial”.

Per part seua, Dolors Gimeno, en representació de Compromís, ha repassat els terribles danys humans i materials del “drama més gran dels últims anys amb 222 víctimes mortals i un cost econòmic de reconstrucció que s'estima en 50.000 milions d'euros”. En la seua opinió, “estes són xifres inassumibles per a una sola administració, i a més de posar els diners cal ajudar a executar eixos treballs en el temps oportú”. En este sentit, Gimeno agraïx als treballadors de la Diputació i els dispositius d'emergències les tasques realitzades l'últim mes, considera “una anomalia que esta institució haja assumit la coordinació de la resposta als municipis afectats en lloc de la Generalitat”, i insta l'executiu autonòmic a “posar en marxa un pla ambiciós per a fer front a la catàstrofe al costat de la resta d'institucions”.

La portaveu de Compromís ha valorat l'esforç de l'equip de govern per a incorporar en el pressupost partides com la de prevenció i resposta davant emergències climàtiques i les mesures excepcionals en endeutament, però continua trobant a faltar una resposta contundent contra el canvi climàtic que permeta “una recuperació resilient més que una reconstrucció”. El vot de confiança de Compromís s'ha quedat en l'abstenció.

Responsabilitat, empatia i humanitat
La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha agraït als grups la responsabilitat a l'hora de tirar avant els comptes provincials, recordant a tots que “hem acceptat l'incompliment de les regles fiscals i seria convenient que mantinguem eixa unitat de criteri a l'hora de reclamar al Govern central la suspensió d'eixes regles per al període 2024-2027. Només així evitaríem conseqüències com poden ser retallades en el futur, quan tenim clar el motiu més que justificat pel qual ampliem eixe endeutament”. Finalment, Sáez ha explicat que el fons de contingència “es desenvoluparà en funció de les necessitats dels municipis i on no arriben altres administracions amb les seues ajudes”.

L'històric ple de pressupostos de la Diputació l'ha tancat el president, Vicent Mompó, qui ha insistit en la “visió municipalista i la lleialtat del govern provincial, que al costat del suport de la resta de grups ens permet posar-nos a la disposició de les afectades i afectats; li ho devem a les famílies de les víctimes i també a les generacions futures”. Mompó ha fet referència a “la unió i la solidaritat com a lliçons que ens ha donat esta Dana, i que es reflectixen en este pla de reconstrucció que la Diputació aprova amb el nou pressupost. Un pla que és molt més que xifres perquè té en compte l'empatia i la humanitat, el desig de veure a les persones alçar-se”.

El president ha assenyalat que “redignificar la política és treballar perquè les promeses no queden en paraules”. “Esta institució no fallarà als 266 municipis i tres entitats locals menors de la província. Els nostres recursos i dedicació estan a la seua sencera disposició”.