La Diputació de València incrementa les ajudes en matèria d'Igualtat per a les associacions i els ens públics adherits a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere. Les convocatòries per a ajuntaments, mancomunitats i consorcis, amb un muntant global d'1.040.000 euros ampliables en 460.000, i col·lectius feministes, amb un import de 180.000 euros ampliables en 70.000, es van publicar divendres passat en el BOP, abans del mes de març com va avançar la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat en la Diputació, Natàlia Enguix.
D'esta manera, “els beneficiaris disposen de 20 dies hàbils, fins el 25 de març, per a sol·licitar-les i de molts mesos per davant per a dur a terme els seus projectes de foment de la Igualtat, i també les campanyes de sensibilització enfront de qualsevol tipus de violència exercida contra les dones”, assenyala Natàlia Enguix, qui destaca “la intenció que tenim no sols d'incrementar les ajudes, sinó d'oferir les facilitats als ens locals i associacions perquè puguen aprofitar-les i contribuïsquen a eixe front comú per la igualtat d'oportunitats que continuarem impulsant i reforçant des de la Diputació”.
La convocatòria per a associacions, fundacions i federacions, per concurrència competitiva, té com a objecte desenvolupar activitats de foment de la Igualtat i tenen un màxim de 15.000 euros per sol·licitud. “Estes ajudes són prepagables en un percentatge alt per a evitar que els col·lectius no es presenten per falta de liquiditat a l'hora de dur a terme les seues propostes”, explica la vicepresidenta Enguix. Quant a la partida d'1.040.000 euros per a les mancomunitats, consorcis i els 237 ajuntaments adherits en l'actualitat a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, una xifra que podrà incrementar-se en les pròximes assemblees, els beneficiaris disposen del mateix termini que les associacions per a presentar els seus projectes i campanyes, amb 900.000 euros inicials per a consistoris, 100.000 per a mancomunitats i 40.000 per a consorcis.
Les subvencions per a ens públics estan destinades a projectes de prevenció i lluita contra la violència de gènere; atenció a dones en el sistema prostitucional i/o víctimes d'explotació sexual; accions de coeducació; formació especialitzada en violència contra la dona per a personal tècnic, polític i servicis socials; implementació de mesures incloses en els plans d'igualtat o actualització dels mateixos; elaboració o modificació de protocols locals enfront de l'assetjament sexual; atenció a víctimes de manera coordinada amb les Forces de Seguretat de l'Estat; i campanyes de sensibilització en general.
‘La força que reconstruïx’
La Diputació de València que presidix Vicent Mompó ha posat a la disposició dels ajuntaments de la província el seu cartell per al Dia Internacional de la Dona, que amb el lema ‘Som la força que reconstruïx’ visibilitza la resiliència i el coratge mostrat per les dones en el procés de recuperació després de la dana. La campanya visual impulsada per l'àrea d'Igualtat que coordina la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, s'ha enviat als consistoris perquè aquells que ho desitgen puguen utilitzar-la, de forma personalitzada, amb les activitats programades per al 8-M.
En paraules de la mateixa Enguix, “la idea és continuar posant en valor la importància de la participació de les dones en tots els àmbits socials, en este cas l'esforç que han realitzat en la recuperació de les conseqüències catastròfiques patides per la dana, tant en el restabliment de la normalitat com en la labor social en les seues comunitats i entorns familiars”. “En este tipus de situacions límit, la dona acaba sent notícia per la recrudescència de les violències de les quals és víctima, i el que busquem amb esta campanya del 8-M és precisament el contrari, situar a les dones com a protagonistes en positiu del gran repte de recuperar la normalitat després de la dana i destacar el seu empoderament i la seua capacitat de control i resiliència”, assenyala Enguix.
En esta ocasió, el cartell de la Diputació amb motiu del Dia Internacional de la Dona és obra de Paco Giménez. Nascut a València en 1954, este il·lustrador i dissenyador gràfic ha obtingut diferents guardons, entre ells el Premi al llibre millor editat de 2013 de la Generalitat Valenciana o el Premi Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura en 2019.
La imatge proposada per Paco Giménez, que mostra unes siluetes femenines en tons morats lluitant contra el fang, posa en relleu la capacitat de les dones per a fer front a adversitats, la seua resiliència, el seu coratge, l'haver estat braç a braç amb els homes ajudant a retirar enderrocs i netejar garatges, però també salvant vides i ajudant als seus veïns i veïnes.
Giménez pren el testimoni de la il·lustradora Ame Soler, autora del cartell del passat any amb el lema ‘Volem Paritat, és de Justícia’, en el qual es representava a una jutgessa dictant sentència. Este va ser el primer treball de l'artista d'Almussafes per a una institució pública després de les seues conegudes creacions en xarxes socials. Soler va rebre al desembre de 2023 el premi ‘Fem que les dones compten’ com a responsable del projecte ‘Tres Voltes Rebel’, una combinació d'il·lustració i música, amb un potent missatge feminista i de denúncia social.
La vicepresidenta Enguix destaca “el potencial d'estes imatges i dels missatges que projecten, per això ens prenem amb molta serietat estes campanyes de sensibilització, que al seu torn amplifiquen la veu del feminisme i reivindiquen qüestions claus per a nosaltres com és la paritat en la representació pública, amb els mateixos drets i oportunitats que els homes; la lluita enfront de qualsevol tipus de violència exercida contra la dona; o la necessitat d'avançar en la coeducació”. “És fonamental que la societat entenga que el feminisme i la igualtat són una necessitat i un dret de les dones”, conclou Natàlia Enguix.