La Diputació de València rescata la història del mític equip ciclista Ferrys amb la publicació d'un llibre escrit per Ángel Ballester, amb pròleg de Juan Osés, autor de nombroses biografies sobre antigues figures de la bicicleta espanyola. La vicepresidenta primera de la corporació provincial, Natàlia Enguix, va tancar este dimecres l'acte de presentació de l'obra, que va tindre lloc a la Casa de Cultura de Canals amb gran assistència de veïns i aficionats, entre ells els ciclistes del Ferrys Jesús Roda i Manuel Trenco, així com les filles de Julio San Emeterio, una de les estreles de l'equip nascut en la Costera.
Acompanyada per l'alcalde, Nacho Mira, i el diputat de Cultura i company en la Diputació Paco Teruel, Natàlia Enguix va agrair en la seua intervenció “l'incansable treball del regidor d'Esports Edu Badal, qui ha dedicat moltes hores a impulsar este reconeixement que fem a Vicente Ferri, un personatge històric i irrepetible que va fundar el mític equip ciclista que durant molts anys va competir en l'elit, i que, no oblidem, va ser una peça clau en la industrialització de les nostres comarques amb la seua empresa Géneros de Punto Ferrys”.
Enguix va celebrar “la publicació d'un llibre que forma part de la nostra memòria col·lectiva, i que a través de l'esport i les gestes de diferents generacions de ciclistes ens trasllada a uns anys en què el nom de les nostres comarques va donar la volta al món gràcies al sacrifici i la humilitat d'empresaris com Vicente Ferri, natural d'Aielo de Malferit”. “Mentre a Ontinyent es començaven a fer mantes i roba per a la llar, Ferrys es va dedicar a facilitar-nos la millor roba interior, i a difondre internacionalment el potencial de la nostra indústria i les glòries dels nostres esportistes”, va assenyalar Enguix.
Per part seua, l'alcalde Nacho Mira va assegurar que Canals “sempre ha sentit un especial orgull per haver tingut al seu poble un equip ciclista de primer nivell”. En la seua opinió, el llibre editat per la Diputació “permet a les persones de major edat recuperar la memòria del Ferrys i els seus ciclistes, però també representa una oportunitat immillorable perquè la gent més jove conega de primera mà la transcendència històrica i esportiva de l'equip impulsat per Vicente Ferri”. El diputat de Cultura, Paco Teruel, va mostrar la seua satisfacció per la publicació de ‘Grupo deportivo Ferrys. Una historia de ciclismo’, que s'ha convertit en “un document imprescindible per a conéixer i valorar la història esportiva i empresarial de Canals”.
Història del ciclisme
Molt s'ha escrit sobre José Pérez Francés, Julio San Emeterio, Luis Otaño, Angelino Soler, Ramón Sáez o els germans Manzaneque, ciclistes de llegenda que van competir amb els Anquetil, Poulidor, Gimondi, Merckx i Ocaña en Vuelta, Giro i Tour. El llibre editat per la Diputació relata l'evolució d'un gran equip espanyol nascut a Canals de la mà d'un empresari enamorat del ciclisme, però també del ciclisme en qualsevol època, tant de l'esport d'elit com de l'amateur.
L'autor d'esta extraordinària narració ciclista és un especialista en la matèria, un aficionat i estudiós del ciclisme històric com Ángel Ballester, a qui felicita a títol pòstum un altre expert com Juan Osés, qui ha retratat biogràficament a grans ciclistes com Jesús Loroño, Bernardo Ruiz, Valentín Uriona, Agustín Tamames, Enrique Martínez Heredia i Juan Manuel Santisteban. Osés és l'autor del pròleg d'esta obra difosa per la Diputació de València.
El llibre, “la millor sorpresa amb la qual ens hem trobat enguany els aficionats i estudiosos del ciclisme”, segons Juan Osés, repassa la trajectòria dels grans corredors del Ferrys; el component pioner del ciclisme valencià; la història d'este dur esport en la postguerra; els referents de la fotografia ciclista, des de Torrents i Alguersuari fins a García Molina i els germans Galiana, sense oblidar a Ogalla i Finezas; i per descomptat l'evolució i caiguda d'un grup esportiu que va aconseguir tres victòries d'etapa i un podi en el Tour i 12 etapes guanyades i quatre podis en la "Vuelta a España".