La Diputació de València posarà en marxa una nova línia d'ajudes, dotada amb 10 milions d'euros, amb l'objectiu d'escometre actuacions de recuperació del patrimoni cultural i historicoartístic de la província. Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera i responsable de l'àrea de Cooperació Municipal de la institució provincial, Natalia Enguix, durant la seua participació en la trobada europea organitzada per Partenalia denominat ‘Catalitzadors culturals: Autoritats Locals Intermèdies promovent el patrimoni i fomentant la col·laboració i el finançament de les arts’, celebrat a la ciutat de Timisoara (Romania).
Enguix ha destacat “que el nou govern de la Diputació de València impulsarà la recuperació del patrimoni provincial, i per això rescatem una línia d'ajudes que va quedar suspesa en 2018”. La vicepresidenta primera, a més, ha posat l'accent que “s'estan estudiant les fórmules per a assegurar que la gestió d'estes ajudes siga el més àgil possible, i d'esta manera evitar problemes amb els terminis d'execució”. El destí de les ajudes abasta tant patrimoni eclesiàstic com civil, i també privat, de la província de València, sempre que es reunisquen les condicions establides.
D'esta manera, la nova corporació provincial aposta decididament per la conservació i posada en valor dels diferents béns que configuren el patrimoni cultural valencià com a mitjà de desenvolupament dels municipis i, especialment, d'aquells amb majors dificultats a abordar la seua gestió, és a dir, els més xicotets.
Per a això, en primer lloc es realitzarà una avaluació de la situació del conjunt del patrimoni cultural immoble i s'identificaran les actuacions prioritàries en matèria de conservació per a, després, establir una estratègia que tracte les necessitats detectades mitjançant la implementació de les ajudes per a abordar, de manera pluriennal, les accions de posada en valor i conservació. Finalment, es pretén col·laborar en la salvaguarda i utilitat del bé una vegada recuperat.
Suport històric de la Diputació i publicació
En la seua intervenció, Natalia Enguix ha repassat les actuacions de suport i foment de la cultura i el patrimoni dutes a terme per la Diputació de València al llarg de la història, com són les pensions a cèlebres artistes valencians en l'inici de les seues carreres, entre els quals sobreïx la figura de Joaquín Sorolla; els programes de restauració de la col·lecció artística pròpia de la corporació; o la creació de museus que hui dia són part essencial del panorama cultural de la província.
Així mateix, la vicepresidenta primera ha fet menció a la creació, en 1999, del Servei de Restauració de Béns Culturals en la Diputació de València, gràcies al qual s'han realitzat quasi 3.000 actuacions en béns integrants del patrimoni cultural valencià, la qual cosa ha suposat una inversió total superior als 80 milions d'euros.
Natalia Enguix ha volgut obsequiar als assistents amb una publicació de dos toms, editada per la Universitat Politècnica de València (UPV) en 2014, on es recullen les actuacions escomeses durant 15 anys per la Diputació per a recuperar el patrimoni.