“Una xarxa de municipis contra la violència de gènere ens permet dos coses: posar en comú les bones pràctiques i generar una línia exclusiva de finançament per a aquells municipis amb especial sensibilitat en aquesta matèria”. Aquestes han sigut les paraules del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en el marc de la presentació del reglament de la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere que ha tingut lloc en el saló de plens de la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida.
El president ha exposat les bases de la xarxa, una iniciativa de la corporació provincial que ajudarà als ajuntaments a millorar la seua resposta a casos de violència masclista, davant diverses desenes d'assistents de tota la comarca, amb la finalitat d'arribar al major nombre de localitats de la província i poder oferir una protecció integral a la dona en qualsevol punt de la geografia valenciana.
La trobada, en el qual també ha participat el vicepresident i conseller d'Igualtat de la Mancomunitat, Jaime Peris, forma part del calendari d'activitats marcat per aquesta administració supramunicipal, capitanejada per Vicent Gomar, amb l'objectiu de donar a conèixer les diferents opinions sobre temes relacionats amb la Igualtat.
Conferència de Susana Gisbert
En aquesta ocasió, l'acte ha comptat amb la intervenció de la fiscal especialitzada en violència de gènere, portaveu de la Fiscalia Provincial de València i membre de la comissió d'experts de la Diputació de València, Susana Gisbert, qui ha oferit una conferència sobre el tractament de la violència de gènere en els jutjats i la fiscalia i la importància de les relacions amb altres institucions.
“Quan un cas arriba als jutjats és un fracàs del sistema”, ha expressat Gisbert. “Prevenir i educar és responsabilitat de tots”. En aquest sentit, la fiscal ha defensat quin és l'obligació del conjunt d'institucions i administracions públiques: “S'ha de treballar de manera global i conèixer, per exemple, on es pot cridar per telèfon quan arriba una dona amb xiquets a les vuit d'un diumenge sense saber què fer”.
Una xarxa pionera
La lluita per la igualtat de gènere és una de les principals banderes de l'actual corporació provincial. La xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere, el reglament del qual va ser aprovat per unanimitat en el ple provincial, cerca connectar als ajuntaments per a donar la millor resposta possible enfront d'aquesta xacra social i protegir així de manera més eficaç a totes les víctimes.
Els municipis adherits a la xarxa tindran un termini de 12 mesos per a complir determinats requisits, com disposar d'una regidoria o delegació de la dona i un pla d'igualtat o contra la violència de gènere; formar part del sistema de seguiment VioGén; disposar d'un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria; així com engegar campanyes de prevenció.
En el termini de dos anys, la Diputació exigirà als ajuntaments adherits a la xarxa que disposen d'un equip de professionals, propi o mancomunat si els municipis són de menor població, que puga fer front als casos de violència de gènere. Aquest equip haurà d'estar compost per un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i un agent d'igualtat amb una formació mínima de 40 hores.
La corporació que presideix Jorge Rodríguez té clar que la Igualtat és un eix fonamental en tots els àmbits de gestió, i assumeix la responsabilitat de posar a la disposició dels ajuntaments i ens locals tota la informació i recursos necessaris per a l'engegada de plans d'igualtat locals que contemplen al seu torn la prevenció de la violència de gènere i l'atenció a les víctimes.