El ple d'octubre de la Diputació de València ha començat, com ja succeïra al setembre, amb el record de les cinc dones assassinades per les seues parelles o exparelles en este últim mes. “Dana, Àngela, Silvia, Evelyn i Elena”, ha enumerat el president, Toni Gaspar, abans d'insistir que continuarà condemnant la violència masclista en cadascuna de les sessions plenàries de la corporació.
La sessió plenària d'octubre també ha seguit la línia d'enteniment que es va donar en el primer ple de la nova legislatura, amb dues declaracions institucionals i l'aprovació per unanimitat de sengles propostes per a instar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) a invertir en la neteja de llits de rius i barrancs, en previsió de nous episodis de pluges; i destinar nous recursos als municipis de les comarques d'interior en la lluita contra la despoblació.
Començant per les propostes, la del diputat popular Avelino Mascarell, reclamant el suport provincial als municipis afectats per la DANA i la petició al Govern de valorar futures accions per a previndre els efectes d'estes pluges intenses, va trobar el suport de la resta de grups, així com deixar sobre la taula la proposta del popular Ximo Segarra sobre la garantia dels serveis a les comarques afectades per la bretxa poblacional, especialment el Racó d'Ademús. El motiu, acceptat per tots els grups, és elaborar un pla més ampli que done cobertura a totes les comarques de l'interior, amb el pressupost en mà de la nova delegació de Despoblació rural que dirigeix Ramiro Rivera.
També ha sigut unànime l'aprovació del conveni de col·laboració entre la Diputació i la Generalitat per al manteniment del col·legi Luis Fortich, de titularitat provincial, fins i tot l'acord sobre la conveniència d'utilitzar drons en zones agrícoles per a protegir els interessos dels productors, encara que l'equip de govern prefereix esperar a la normativa reguladora en la qual treballa el Consell, al mateix temps que el president recorda l'aposta de la Diputació per l'autonomia d'alcaldes i alcaldesses a l'hora de destinar les subvencions provincials a esta o qualsevol altra necessitat. 

Declaracions institucionals
En l'apartat de declaracions institucionals, llegides per Toni Gaspar al final del ple, el primer dels acords s'ha donat en matèria de carreteres, amb el suport als ajuntaments de la Vall d'Albaida per a millorar carreteres de la comarca, concretament el desdoblament de la CV-60, en el tram entre Terrateig i l'Olleria, i el reforç de la seguretat en la CV-610, desviant el trànsit de les poblacions que travessa. En totes dues actuacions hi ha implicades altres administracions.
D'altra banda, els 6 grups amb representació en el ple provincial han signat una declaració institucional, a semblança de la presentada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), que rebutja els disturbis i actuacions violentes que es venen produint estos dies als carrers de municipis de Catalunya, així com qualsevol moviment que coarte la llibertat i atempte contra la seguretat de les persones. 
En la mateixa línia, el text dona suport als responsables i institucions locals, així com al Govern i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que treballen per a garantir la seguretat dels seus veïns i veïnes, en defensa de la Constitució i la democràcia. 
En el debat de les diferents mocions també va haver-hi diferències, com el criteri en la concessió de subvencions a entitats culturals com Escola Valenciana i Acció Cultural. Segons la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, “per qüestions ideològiques”; segons l'equip de govern, “per criteris tècnics dins d'una concurrència competitiva, sense condicionants ideològics”. L'anècdota, esta vegada, un recés de 5 minuts que va concedir el president perquè l'entesa entre els representants provincials continue sent protagonista.