La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, portarà al ple provincial de la setmana vinent una proposta de reformulació del Pla Obert, el principal programa inversor de la corporació amb 350 milions d'euros a quatre anys, per a facilitar les coses als ajuntaments que estan patint amb major intensitat les conseqüències de la Dana. La mateixa Enguix avança que la intenció és “permetre als municipis afectats invertir tot el Pla Obert en la reconstrucció”.

La responsable de Cooperació Municipal explica en què consistirà la readaptació del principal programa inversor de la Diputació, pensant en els afectats per la Dana: “actuarem en una doble direcció; d'una banda suprimint per a estos ajuntaments els límits obligatoris d'inversió del 10% en el cicle de l'aigua i el mateix percentatge en zones verdes i instal·lacions esportives; i per una altra eliminant la presentació prèvia dels projectes a executar, el que suposarà que puguen iniciar les obres sense necessitat d'esperar a tindre aprovades les sol·licituds”.

D'esta manera, continua Enguix, “els alcaldes i alcaldesses podran decidir el destí de l'import total de les ajudes en funció de les necessitats dels seus municipis, sense cap mena de condicionant o incentius que vam establir en el seu moment per a garantir l'execució de projectes que considerem rellevants i ajustats als criteris de desenvolupament sostenible”. A més, “busquem agilitzar en tot el possible la posada en marxa i execució d'eixes obres que decidisquen escometre, reduint al mínim possible la burocràcia, com vam fer en el seu moment suspenent els terminis dels expedients presentats pels municipis que han registrat danys”.

Natàlia Enguix destaca “la flexibilitat d'un pla que plantejarem a quatre anys per a eliminar els terminis i qualsevol tipus de pressió sobre els ajuntaments. Així, poden definir amb temps quines són les prioritats, i en este cas, amb un imprevist de la magnitud de la Dana i els danys causats en diverses comarques, reaccionar amb una redefinició de les necessitats més urgents a les quals han de donar resposta”. “La Diputació estarà ací per a ajudar-los al fet que eixos projectes es tramiten i executen contribuint a la reconstrucció dels municipis afectats”, afig la vicepresidenta.

L'àrea de Cooperació que dirigix la vicepresidenta Enguix estudia la possibilitat de no exigir el reingrés dels diners destinats a projectes que hagen pogut desbaratar-se durant la seua execució a causa de la Dana. En la mateixa línia, es facilitaria a estos municipis el canvi d'obra perquè no calga retornar ni un sol euro a la Diputació.

Fons incondicional
En paral·lel al Pla Obert, la Diputació participa junt amb la Generalitat en un Fons de Cooperació Municipal al qual ha aportat 80 milions d'euros enguany, que ara reforça amb un fons incondicionat d'altres 15 milions que podrà destinar-se igualment tant a inversió com a despesa corrent. “Treballem perquè els municipis afectats no troben cap impediment en les inversions que consideren més urgents, i també perquè disposen de liquiditat en estos moments de gran necessitat”, conclou la vicepresidenta Enguix.

En els mateixos termes s'expressa el president, Vicent Mompó, qui confia plenament “en la responsabilitat dels alcaldes i alcaldesses, que estan patint els efectes d'esta Dana devastadora en primera línia i són els que millor coneixen els danys que ha causat en els seus municipis i les necessitats de les seues veïnes i veïns”.

Mompó ha xifrat en 71 milions d'euros la resposta immediata de la Diputació a la catàstrofe, amb inversions en carreteres, infraestructures hídriques, restauració d'instal·lacions i instrumental dels bombers, reposició de material informàtic i flotes de vehicles dels ajuntaments i el fons incondicionat, “al que sumarem noves inversions amb el pressupost de 2025 que tenim previst aprovar la setmana vinent”.

Fins a la data, l'àrea de Cooperació que dirigix Enguix ha aprovat 160 projectes presentats pels municipis en el marc del Pla Obert, amb una inversió que ascendix a més de 24 milions d'euros, dels 350 dels quals consta el programa inversor més ambiciós de la història de la Diputació. La reformulació del pla no afectarà el ritme continuat d'aprovació de projectes ni a les actuacions que estiguen en marxa en municipis que no han resultat afectats. La intenció és flexibilitzar encara més les condicions per a facilitar la gestió d'alcaldes i alcaldesses davant el major desastre natural conegut a la província.